Privatspararnas intresse för Embracer har svalnat från toppnivåerna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Privatspararnas intresse för Embracer har svalnat från toppnivåerna

Privatspararnas

Gamingbolaget Embracer lämnade strax före midnatt mellan måndagen och tisdagen en vinstvarning för det fjärde kvartalet, bara drygt en vecka före rapportdatum den 24 maj.

Vinstvarningen fick ett surt mottagande på börsen och aktien har i skrivande stund tappat 15,6 procent på tisdagen. På ett års historik är nedgången på 37,8 procent.

- Embracer har nu börjat tappa något av sin forna stjärnglans även hos privatspararna. Embracer var och är fortfarande en av de mer populära aktierna att äga, och de allra flesta ägare tillkom under börsboomen 2020 och 2021, men populariteten är i avtagande, kommenterar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i ett mejl till Finwire.

Under 2020 var Embracer den tredje mest nettoköpta aktien bland svenska sparare på Nordnets plattform. Kurstoppen nåddes i början/mitten av 2021 på över 130 kronor. Sedan började en utförslöpa då aktien backade kraftigt. Detta sågs till en början av många privatsparare som en möjlighet att fiska en tidigare högt värderad favorit till lägre nivåer, och aktien var den tredje mest nettoköpta hos även för helåret 2021.

Nu är läget dock ett annat. Offensiva försvärvsstrategier hade sin guldålder när riskaptiten var hög under 2020, men har nu fått sig en rejäl törn när marknaden kräver bevis för att förvärv som gjorts verkligen är värdeskapande. I den nya miljön med höga räntor och lägre riskaptit har spararnas intresse för Embracer, men även andra tillväxtbolag ska tilläggas, svalnat betänkligt.

- Antalet ägare av Embracer via Nordnets plattform har minskat med 10 procent på ett år. Sedan årsskiftet är minskningen 6 procent. Aktien är dock fortfarande den tolfte mest ägda bland svenska kunder på Nordnets plattform, avslutar Frida Bratt.

Hos konkurrenten Avanza har Embracer i dagsläget drygt 103 000 ägare. Sedan årsskiftet har antalet ägare minskat med 5,3 procent och på ett år är minskningen 9,5 procent.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Embracer

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Embracer

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt