Nyhet

Starka kopplingar mellan delägare i Voi och ryska staten - Di

Elsparkcykelbolaget Vois tolfte största ägare, Alexander Eliseev, är även storägare och styrelseordförande i fraktföretaget Globaltruck, som delvis ägs av den ryska staten. Det skriver Dagens industri.

Vidare visar tidningens granskning att Eliseev gjort affärer med den sanktionslistade oligarken Aleksej Mordasjov, som är Rysslands rikaste man med en uppskattad förmögenhet om 283 miljarder kronor.

Vois kommunikationschef Kristina Hunter Nilsson svarar till tidningen att man som tumregel alltid genomför bakgrundskontroller av alla investerare innan de skriver avtal med dem, och att samtliga nuvarande ägare klarat kontrollerna.

Eliseev investering i Voi uppgår till 138 miljoner kronor, vilket ger honom en ägarandel om 1,5 procent.

Investmentbolaget VNV Global är storägare i Voi, som enligt uppgifter till Bloomberg nyligen har valt banker för en planerad börsnotering.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt