Swedbank: Riksbanken kommer att gå snabbare fram - höjer räntan två gånger 2023
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Swedbank: Riksbanken kommer att gå snabbare fram - höjer räntan två gånger 2023

Swedbank:

Riksbanken kommer att gå snabbare fram vad gäller räntehöjningar givet den högre inflationen. Den bedömningen gör Swedbank som nu tror att Riksbanken kommer att höja räntan två gånger under nästa år. Storbanken spår nu en första räntehöjning i början av nästa år.

- Den ekonomiska aktiviteten i Sverige är tillbaka på den nivå som den hade varit på om pandemin inte hade inträffat. Även på arbetsmarknaden har återhämtningen gått snabbt. Arbetslösheten har fallit tillbaka till nivåerna före pandemin. På vissa områden kommer effekterna av pandemin att dröja sig kvar, till exempel till följd av den ökade smittspridningen räknar vi med att det dröjer ännu ett tag till innan tjänstekonsumtionen återhämtar sig helt, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.

Swedbank pekar på att den höga inflationen i Sverige beror på de förhöjda energipriserna, vilket väntas innebära att effekten faller tillbaka under det andra halvåret då energiprisökningen avtar. Banken räknar dock med att företagen kommer att höja priserna under 2022 för att vältra över de ökade kostnaderna till kunderna. Banken räknar med att den underliggande inflationen ligger runt 2 procent de kommande åren.

- Riksbanken kommer att strama åt penningpolitiken något snabbare än vad de hittills har signalerat. Vi räknar med att de kommer att börja minska sin balansräkning vid halvårsskiftet i år och att de kommer att höja reporäntan med 25 räntepunkter i början av 2023 och ytterligare en räntehöjning väntas i slutet av 2023, säger Mattias Persson.

Bostäder är fortsatt en viktig del av BNP. Under 2022 och 2023 väntas prisuppgången bli 5 procent per år.

- Bostadspriserna väntas fortsätta att öka om än i lägre takt, vilket innebär att en bostad år 2023 i genomsnitt väntas kosta cirka 30 procent mer än 2019, säger Mattias Persson.

De globala flaskhalsarna räknar man med gradvis kommer att lätta. Tillväxten väntas landa på 4,1 procent i år, ned från en tidigare prognos om 4,3 procent, och 3,8 procent nästa år, ned från tidigare prognos om 3,9 procent.

Den svenska ekonomin väntas växa med 3,3 procent i år och 2 procent nästa år. Prognosen för 2023 har sänkts från 2,1 procent.

Statsfinansiellt väntas Sverige gå starkt. Den offentliga skulden i förhållande till BNP väntas bli lägre än före pandemin. Prognosen pekar på en skuld om 29,6 procent av BNP 2023, ned från en tidigare prognos om 32,1 procent.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt