Nyhet

Swedbank:

Swedbank: Riksbanken kommer att gå snabbare fram - höjer räntan två gånger 2023

Riksbanken kommer att gå snabbare fram vad gäller räntehöjningar givet den högre inflationen. Den bedömningen gör Swedbank som nu tror att Riksbanken kommer att höja räntan två gånger under nästa år. Storbanken spår nu en första räntehöjning i början av nästa år.

- Den ekonomiska aktiviteten i Sverige är tillbaka på den nivå som den hade varit på om pandemin inte hade inträffat. Även på arbetsmarknaden har återhämtningen gått snabbt. Arbetslösheten har fallit tillbaka till nivåerna före pandemin. På vissa områden kommer effekterna av pandemin att dröja sig kvar, till exempel till följd av den ökade smittspridningen räknar vi med att det dröjer ännu ett tag till innan tjänstekonsumtionen återhämtar sig helt, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.

Swedbank pekar på att den höga inflationen i Sverige beror på de förhöjda energipriserna, vilket väntas innebära att effekten faller tillbaka under det andra halvåret då energiprisökningen avtar. Banken räknar dock med att företagen kommer att höja priserna under 2022 för att vältra över de ökade kostnaderna till kunderna. Banken räknar med att den underliggande inflationen ligger runt 2 procent de kommande åren.

- Riksbanken kommer att strama åt penningpolitiken något snabbare än vad de hittills har signalerat. Vi räknar med att de kommer att börja minska sin balansräkning vid halvårsskiftet i år och att de kommer att höja reporäntan med 25 räntepunkter i början av 2023 och ytterligare en räntehöjning väntas i slutet av 2023, säger Mattias Persson.

Bostäder är fortsatt en viktig del av BNP. Under 2022 och 2023 väntas prisuppgången bli 5 procent per år.

- Bostadspriserna väntas fortsätta att öka om än i lägre takt, vilket innebär att en bostad år 2023 i genomsnitt väntas kosta cirka 30 procent mer än 2019, säger Mattias Persson.

De globala flaskhalsarna räknar man med gradvis kommer att lätta. Tillväxten väntas landa på 4,1 procent i år, ned från en tidigare prognos om 4,3 procent, och 3,8 procent nästa år, ned från tidigare prognos om 3,9 procent.

Den svenska ekonomin väntas växa med 3,3 procent i år och 2 procent nästa år. Prognosen för 2023 har sänkts från 2,1 procent.

Statsfinansiellt väntas Sverige gå starkt. Den offentliga skulden i förhållande till BNP väntas bli lägre än före pandemin. Prognosen pekar på en skuld om 29,6 procent av BNP 2023, ned från en tidigare prognos om 32,1 procent.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt