Nyhet

Swedbank

Swedbank tror på stigande inflation i vinter

Swedbank tror att inflationen kommer passera 9 procent under det fjärde kvartalet, främst föranlett av den ansträngda energisituationen. Samtidigt hävdar banken att stora utmaningar är att vänta för den regering som tillträder efter valet i höst. Det framgår av en färsk makroanalys.

Nästa fredag presenteras inflationssiffrorna för juli, och Swedbank förväntar sig en tillfällig avmattning av konsumentpriserna - då de spår en siffra om 8,3 procent för perioden. Samtidigt som banken ger sin prognos över inflationen i slutet av året - där de tror att energikrisen kommer förvärras ytterligare - noterar de även att de långsiktiga inflationsförväntningarna den senaste tiden skruvats upp.

"Bland penningmarknadens aktörer har även de mer långsiktiga förväntningarna börjat nå väl obekväma nivåer för Riksbankens smak. 5-åriga KPI-förväntningarna studsade upp till 2,5 procent i juli medan de 2-åriga nådde 3,4 procent", skrivs det.

Därtill noteras det kommande valet i Sverige, och banken tror att den nya regeringen kommer få en tuff mandatperiod att hantera.

"Finanspolitiken behöver hitta rätt balans mellan att å ena sidan stötta de mest utsatta hushållen
och å andra sidan begränsa stimulanserna så att inflationen inte eldas på, vilket skulle tvinga fram ännu fler räntehöjningar från Riksbanken. Något som kan vara lättare sagt än gjort", skriver Swedbank.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt