Swedish Match avbryter planerna för att separera cigarrverksamheten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Swedish Match avbryter planerna för att separera cigarrverksamheten

Swedish

Tobaksbolaget Swedish Match har beslutat att avbryta planerna för att separera cigarrverksamheten efter att ha fått information från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om att SE-ansökningar har avslagits. Det framgår av ett pressmeddelande.

FDA har informerat bolaget om att SE-ansökningar för cirka 3 procent av bolagets cigarrvolymer för 2021 har avslagits. Tobaksbjässen uppger också att det inte går att utesluta att ytterligare SE-ansökningar kan avslås initialt.

Swedish Match kommer att överklaga besluten genom att begära en så kallad supervisory review. Det svenska bolaget menar att det är sannolikt att företaget "kommer att ges möjlighet att förse FDA med tillräckliga data för att visa att cigarrerna i fråga är 'substantially equivalent' jämfört med deras så kallade 'predicate products' i så mån att de förändringar som genomförts inte innebär att effekten på folkhälsan kan ifrågasättas".

Swedish Match uppger vidare att den finansiella utvecklingen för enheten inte nått upp till förväntningarna de senaste kvartalen.

Tobaksbolaget är övertygat om att de utmaningar man ser kommer att lösas eller effektivt hanteras och så menar man att det ligger i aktieägarnas intresse att tillsvidare avbryta avknoppningsplanerna. När de potentiella effekterna av den regulatoriska osäkerheten har klarnat avser styrelsen återuppta planerna på en avknoppning. Tidigare var bedömningen att en avknoppning tidigast kunde slutföras under det andra halvåret.

FDA har även tidigare visat motstånd mot Swedish Match smaksatta cigarrer då man menar att dessa kan locka in yngre lättare än traditionella cigarrer.

”Det här har helt klart varit något som marknaden hade sett fram emot eftersom Swedish Match hade blivit ett helt rökfritt bolag”, säger DNB:s analytiker Jesper Ingildsen i en kommentar till Dagens industri, Di. Han uppger vidare att det är möjligt att marknaden ser nyheten som klart negativ då den ökar osäkerheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt