Tobii Dynavox gynnas vid en recession - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tobii Dynavox gynnas vid en recession - vd

Förra torsdagen släppte pandemidrabbade teknikbolaget Tobii Dynavox en Q2-rapport som föll marknaden i smaken och renderade i att aktien klättrade 10 procent.

Den organiska försäljningstillväxten under kvartalet uppgick till 23 procent justerat för leveransstörningar som bolaget upplevde under fjolårets andra kvartal, samtidigt som rörelsemarginalen uppgick till 5,5 procent. I jämförelse har bolaget som mål att på 2-3 års sikt åstadkomma en årlig omsättningstillväxt överstigande 10 procent och uppnå en rörelsemarginal på minst 15 procent.

"I det här kvartalet slog vi vårt omsättningsmål rejält men vad gäller våra lönsamhetsmål har vi lite kvar. Historiskt har vi varit en bra bit över 15 procents ebit-marginal och ingenting i vår affär har förändrats sedan dess. Det som behövs för att vi ska kunna komma upp till den nivån igen är dels att komponent- och logistikpriser normaliseras, vilket vi redan nu märker, och att vi landar i den nya kostnadskostymen efter splitten från Tobii", säger vd Fredrik Ruben till Finwire och fortsätter.

"Dock är inte målet att maximera lönsamheten utan vår stora utmaning är att se till att de som behöver våra hjälpmedel får tillgång till dem. Penetrationen är så låg som 2 procent, även i välutvecklade och rika länder. När vi uppnått en rörelsemarginal på 15 procent kommer vi därför fokusera på att driva tillväxt snarare än att driva upp lönsamheten till exempelvis 20 procent."

Fler och fler faktorer pekar på att världsekonomin är på väg mot en recession och på frågan om hur det skulle påverka Dynavox svarar Ruben att det till och med kan vara bra för bolaget.

"Det finns ett perspektiv att en recession skulle vara bra för oss. Det blir enklare för oss att rekrytera supertalanger till rätt priser, kostnader går ner och det blir enklare för oss att både köpa och upphandla produkter. Så en ekonomisk nedgång är definitivt inte någonting dåligt för oss. Å andra sidan blir vi inte heller så påverkade av en ekonomisk uppgång", berättar den verkställande direktören.

Under det andra kvartalet förvärvade Dynavox tre bolag, varav ett av dem var belgiska Acapela Group som är världsledande på syntetiska röster. Tobii Dynavox använde sig redan av Acapelas lösningar, men valde nu alltså att köpa upp bolaget.

"Tre förvärv på ett kvartal är ganska mycket och det tror jag inte att man ska räkna med, utan en normaltakt är nog två förvärv per år. Vanligast är att vi förvärvar mellanhänder för att komma närmare marknaden. Exempel på detta är förvärven av vår irländska- respektive danska återförsäljare."

Vid utgången av andra kvartalet hade bolaget en kassa på 116 miljoner kronor, en checkkredit på 100 miljoner kronor och mandat att köpa med egna aktier. Bolaget står således väl kapitaliserade för förvärv, men undviker helst att betala med egna aktier.

"Teoretiskt i framtiden skulle vi kunna betala med vår egen aktie, men givet värderingen på aktien och enkelheten med att betala kontant finns det ingen stor aptit att göra det", avslutar Ruben.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tobii Dynavox

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tobii Dynavox

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt