Tratons vd ser ingen avmattning i efterfrågan - pekar ut tre punkter för att lyfta värdering - Di
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tratons vd ser ingen avmattning i efterfrågan - pekar ut tre punkter för att lyfta värdering - Di

Tratons

Lastbilsjätten och Scaniaägaren Tratons vd Christian Levin tror att den europeiska lastbilsmarknaden blir minst lika stor nästa år som i år. Han pekar också ut åtgärder för att lyfta värderingen av Traton.

När det kommer till marknaden ser lastbilstillverkaren Scania ännu ingen avmattning i efterfrågan trots konjunkturoron. Det uppger vd Christian Levin till Dagens industri i samband med lastbilsmässan IAA i Hannover.

”Tack vare våra 600 000 uppkopplade fordon har vi väldigt bra koll på vilka fordon som rör sig och trots alla vinstvarningar ser vi ingen avmattning där heller. De vinstvarningar vi har sett än så länge är sällanköpsvaror och det driver inte så mycket transporter”, säger han.

Scania ser inte heller några ökade orderkancelleringar. ”Nej, i princip ingenting. De går i stort sett att räkna på en hand.”

Samtidigt fortsätter Scania ha svårt att leverera lastbilar ut till kund, vilket kan sätta fortsatt press på lönsamheten.

Di har vidare frågat Christian Levin om vilka åtgärder som krävs för att få ordning på Tratons aktie, som har haft en usel kursutveckling på börsen.

Han pekar ut tre punkter som behöver åtgärdas för att lyfta värderingen:

1) Den operationella krisen i Scania lösas där bolaget under senaste året pressats av komponentbrist och tyska MAN länge plågats av en nästan obefintlig lönsamhet.

2) Aktiemarknaden måste övertygas av bolagets tillväxtpotential, där pekar Levin ut Scanias Kinasatsning med produktion av Scanialastbilar i Kina 2025. Störst potential ser Levin i Nordamerika med Navistar som i dag har en marknadsandel på 10 procent mot tidigare 25 procent.

3) Den sista punkten är att Volkswagen måste släppa en del av kontrollen då ägandet uppgår till 90 procent. Ägarsituationen måste adresseras menar Levin.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Traton

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Traton

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt