Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Uniper kan tas över av tyska staten om energikrisen förvärras - BN

Den tyska staten öppnar för att helt ta över Uniper om landets energikris förvärras. Enligt källor till Bloomberg News överväger regeringen att öka sitt innehav i bolaget till över 50 procent och ta det historiska steget till att förstatliga Uniper om det blir nödvändigt.

Uniper är Tysklands största importör av gas. Bolaget har rapporterat enorma förluster i och med att ryska Gazprom avslutat sina leveranser. Tyska staten har tidigare beviljat Uniper ett stödpaket som enligt källor kan vara så stort som 20 miljarder euro.

Nu kan företaget behöva ytterligare hjälp. I juli tog staten en andel på 30 procent i Uniper genom sitt finansieringspaket, och nu överväger man alltså att öka positionen till över 50 procent och således bli majoritetsägare.

Samtal mellan de tyska och finska regeringarna pågår nu enligt Bloombergs källor. Tyskland måste få ett godkännande från den finska regeringen eftersom den är majoritetsägare i Fortum, som i sin tur är moderbolag till Uniper.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt