Uniper kan tas över av tyska staten om energikrisen förvärras - BN (uppdatering)
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Uniper kan tas över av tyska staten om energikrisen förvärras - BN (uppdatering)

(Uppdateringen gäller kommentar från Fortum samt kursreaktioner)

Den tyska staten öppnar för att helt ta över Uniper om landets energikris förvärras. Enligt källor till Bloomberg News överväger regeringen att öka sitt innehav i bolaget till över 50 procent och ta det historiska steget till att förstatliga Uniper om det blir nödvändigt.

Uniper är Tysklands största importör av gas. Bolaget har rapporterat enorma förluster i och med att ryska Gazprom avslutat sina leveranser. Tyska staten har tidigare beviljat Uniper ett stödpaket som enligt källor kan vara så stort som 20 miljarder euro.

Nu kan företaget behöva ytterligare hjälp. I juli tog staten en andel på 30 procent i Uniper genom sitt finansieringspaket, och nu överväger man alltså att öka positionen till över 50 procent och således bli majoritetsägare.

Samtal mellan de tyska och finska regeringarna pågår nu enligt Bloombergs källor. Tyskland måste få ett godkännande från den finska regeringen eftersom den är majoritetsägare i Fortum, som i sin tur är moderbolag till Uniper.

I ett pressmeddelande bekräftar Fortum att man för diskussioner med den tyska regeringen samt med Uniper över situationen.

"Den tyska regeringen, Fortum och Uniper kom i juli överens om ett stabiliseringspaket för Uniper. Sedan dess har parternas gemensamma prioritet varit att genomföra stabiliseringsåtgärderna och hitta en långsiktig lösning för Uniper. På grund av den ökade osäkerheten i verksamhetsmiljön undersöker parterna också alternativa lösningar. Inga beslut utöver vad som avtalades i stabiliseringspaketet i juli har fattats", skriver Fortum.

"Den försämrade verksamhetsmiljön och Unipers finansiella situation måste beaktas medan Fortum, den tyska regeringen och Uniper fortsätter sina diskussioner om en långsiktig lösning för Uniper", fortsätter Fortum.

Unipers aktie sjunker med 1,1 procent på Frankfurtbörsen medan Fortum stiger med 2,7 procent i Helsingfors.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Fortum

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt