Volvo Cars nya innovationskluster i Torslanda ska fokusera på kreativt samarbete
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Volvo Cars nya innovationskluster i Torslanda ska fokusera på kreativt samarbete

Volvo

Volvo Cars satsar på ett nytt innovationskluster inom hållbar mobilitet i Torslanda på Hisingen, Göteborg. Fordonsjätten skapar därmed ett nytt ekosystem för framtidens mobilitet, inklusive bilar, tekniken i dem och infrastrukturen kring dem för att öka sin konkurrenskraft.

Satsningen sker i samarbete med Göteborgs Stad, Vectura Fastigheter och Balders intressebolag Next Step Group och presenterades vid Volvos gamla huvudkontor på Amazonvägen under onsdagen.

Satsningen som går under benämningen Destination Torslanda blir en tillbyggnad på 25 000 kvadratmeter kontor i anslutning till det gamla huvudkontoret och det befintliga campuset.

Byggnaden blir i form av en vertikalt sammankopplande trähybrid i L-formation. Utifrån denna bas kan den sedan byggas ut i valfri riktning. Byggstart blir preliminärt under det andra kvartalet i år där den första byggnaden väntas stå färdig 2026.

– Det ska bli en arbetsplats där folk verkligen vill gå till. Att skapa en innovativ destination kräver banbrytande idéer och den nya byggnaden blir ett statement för detta, säger Lisa Thorén, Head of Workplace Experience på Volvo Cars.

– Samarbete sker inte automatiskt, man måste bygga och möjliggöra så att det sker, fyller Joel Ambré i, vd på Vectura Fastigheter.

Lisa Thorén lyfte fram att satsningen måste kopplas ihop med medarbetarnas välmående och handlar alltså om både rekreation och samarbete.


Attrahera och behålla nya talanger

Volvo Cars vd Jim Rowan betonade vikten av att jobba hårdare än andra och att vara en inspirerande arbetsplats för att attrahera, utveckla och behålla unga talanger.

Mjukvara och data är några av de områden som utvecklas snabbast inom fordonsindustrin.

Mer konkret handlar det om att sammanföra olika data och analysera, förstå och att utnyttja detta för att skapa mervärde.

– Vi är tillräckligt stora för att göra vad som helst men vi kan inte göra allting själva. Det är därför som samarbete är så viktigt och att nätverka med olika partners.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) lyfte fram att Göteborg är knutpunkten för svensk industri.

– Vi måste se till att stora investeringar alltid hittar en plats här i Göteborg för att se till så att nya idéer blir vår nya verklighet.

Formellt hade ett färskt avsiktsavtal undertecknats med Volvo Cars under onsdagen.

– Vi måste skynda på för att skapa de bästa lösningarna inom den gröna omställningen och digitaliseringen för att attrahera små- och medelstora bolag och talanger till regionen, slog Patrik Andersson på Business Region Göteborg fast.


Ursprung i företagets arv

Jim Rowan gladdes också åt det stöd som finns lokalt och den passion som finns för att bevara Göteborgs arv som industristad.

– Det är en fin utveckling vi ser och det är viktigt att ta avstamp i företagets arv och ursprung. Vi vill bygga ett modernt ekosystem som tillåter oss att främja, inspirera och engagera de anställda och samtidigt attrahera nya talanger, ge dem tillräckligt med utrymme. I slutändan är det allt som det handlar om, människorna, säger Jim Rowan till Finwire.

Genom satsningen vill Volvo Cars skala upp och inspirera anställda att vara på kontoret för att möjliggöra många möten som leder till så mycket positiva tillfälligheter som man går miste om när man jobbar på distans.

Samarbetet med kommunen har fungerat bra menar Jim Rowan och Göteborgs Stad beskriver satsningen som ett sätt att koppla ihop de befintliga mobilitetsnoderna på Hisingen Volvo Torslanda, Campus Lundby och Lindholmen Science Park. I satsningen ingår också att söka helt nya typer av transportlösningar.

Jonas Eriksson som är verksamhetsledare för Gothenburg Green City Zone lyfter fram betydelsen av att kunna utforska möjligheter med autonom trafik och samspelet mellan olika trafikslag och utforska hur man kan bygga ett hållbart och säkert transportsystem

– För vår del handlar det om att få utrymme för att utveckla autonom körning och parkering, man måste klara det i den verkliga miljön, säger Jim Rowan.

En helt annan sak fick nyligen fokus i media då Volvo Cars gick ut med att de utvärderar innehavet i Polestar.

Vad är det mest sannolika scenariot för Polestar, kommer ni att dela ut det till aktieägarna?

– Vi ville ge en tydlig signal till marknaden att vi inte ger mer finansiering till Polestar. Vi kommer troligtvis också att knoppa av det till aktieägarna. Vi var tvungna att vara öppna mot marknaden med detta men återkommer mer mer information senare, säger Jim Rowan.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Polestar

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt