Lär dig mer om substansvärde och hur du räknar ut det - Börskollen

3 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Vad

Vad betyder substansvärde?

Sidans innehåll

Substansvärde är ett begrepp som används för att värdera ett företag. Det förekommer ofta på aktiemarknaden och är av extra intresse i samband med köp av aktier i investmentbolag. Beräkning av värdet är också vanligt som verktyg för att räkna ut ett företags pris när det ska säljas i sin helhet till nya ägare. Definitionen av substansvärde är eget kapital delat med totalt antal aktier i företaget.

Med eget kapital menas den summa som är kvar när de bokförda skulderna har dragits av från de bokförda tillgångarna. Eftersom det för det mesta är mer intressant att få med marknadsvärdet av tillgångarna brukar istället justerat eget kapital användas vid beräkningen av substansvärdet. Då kommer till exempel marknadsvärdet av fastigheter, maskiner och andra tillgångar med.

Eget kapital (tillgångar-skulder) / antal aktier

Substansvärdet är med andra ord en kvot mellan ett företags eget kapital och det totala antalet aktier. Värdet är viktigt eftersom det hjälper köpare av aktier kan förstå vilket aktiepris som är rimligt att betala för bolaget. Substansvärdet brukar också anses vara det lägsta värdet som en säljare ska ta betalt för företaget. Det beror på att om försäljningspriset skulle bli lägre än substansvärdet är det mer ekonomiskt fördelaktigt att avveckla företaget och ta ut de pengar som blir över när tillgångarna är sålda och skulderna avbetalda.

Läs även: Bästa investmentbolag på börsen 2021

På aktiemarknaden används substansvärdet främst vid köp och försäljning av investmentbolagens aktier. Det beror på att värdet är enklast att beräkna just för denna typ av bolag. Substansvärdet är också ett bra sätt att beräkna goodwill i företag i samband med en företagsförsäljning. Värdet av goodwill är skillnaden mellan försäljningspriset och substansvärdet.

Hitta rätt substansvärde

Du kan ta reda på substansvärdet om du har tillgång till företagets balansräkning och göra en egen beräkning med hjälp av siffrorna från denna. Men det finns också mycket enklare sätt att hitta rätt substansvärde. Till exempel genom ett besök på hos Ibindex som redogör för substansvärde samt substansrabatt eller substanspremie för de olika investmentbolagen på Stockholmsbörsen. Ibindex är viktat på substansrabatten och uppdateras på daglig basis. Här kan du följa flera av de stora investmentbolagen som till exempel Investors substansvärde och se vilken substansrabatt aktien har.

Substansrabatt eller substanspremie är skillnaden mellan värdet på investmentbolaget och värdet på de bolag som investmentbolaget i sin tur äger.

Substansrabatt eller substanspremie är skillnaden mellan värdet på investmentbolaget och värdet på de bolag som investmentbolaget i sin tur äger. Om värdet på de ägda bolagen är högre än vad investmentbolagen kostar får de som köper aktier i investmentbolagen en rabatt, den så kallade substansrabatten, och annars en premie, den så kallade substanspremien.

Räkna ut substansvärdet

Om du inte kan hitta värdet för det företag du är intresserad av går det även att räkna ut på egen hand. Formeln för beräkning av substansvärdet är följande:

Eget kapital (tillgångar-skulder) / antal aktier

Genom att göra denna beräkning får du fram substansvärdet för en aktie. Vi kan illustrera beräkningen med ett exempel.

Företaget A har 1000 st utgivna aktier och ett eget kapital på 300 000 kronor. Substansvärdet blir då följande:

300 000 / 1000 = 100 kr per aktie

Läs även: Investera i investmentbolag – 5 bolag som du bör hålla koll på!

På pappret kan det se mycket enkelt ut att beräkna värdet för ett företag. I verkligheten däremot kan värderingen av tillgångarna komplicera beräkningen. I till exempel industriföretag är det ofta svårt att göra en korrekt värdering av de tillgångar som företaget har. Det gör att värderingen i flera fall blir en ungefärlig uppskattning. I dessa fall är ofta andra nyckeltal bättre att fokusera på för den som är intresserad av att köpa aktier i företaget.

Se även en kort video från Avanza om substansvärde.

Fördelar med substansvärde

• Bra vid värdering av investmentbolag

• Ger ett lägsta pris för den som är i färd med att sälja sitt företag

• Bra verktyg för att värdera goodwill vid en försäljning

Nackdelar med substansvärde

• Visar inte värdet av kompetens och effektiva arbetsprocesser inom företaget

• Räknar inte med framtida avkastning

• Ger ingen prognos för kommande förändringar inom branschen

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!