Bästa investmentbolag på börsen - Vi listar hur alla presterat
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
Bästa

2 minuters lästid

Bästa investmentbolag på börsen 2021

Ett alternativ till rena aktier och fonder kan vara investmentbolag. Att investera i aktier och fonder på börsen har, långsiktigt, varit ett smart drag om du på ett passivt sett vill att dina pengar ska jobba för dig när du sover.  

Dom flesta av oss som köpt aktier vet att det kan vara lite jobb att hitta dom mest prisvärda aktierna, plocka russinen ur kakan så att säga. Vi vet också att man i regel bör ha ett flertal aktier för att diversifiera sig på marknaden och minimera nedgång om en av dina aktier faller stort. Här skulle ett bra investmentbolag kunna vara ett komplement i portföljen av olika tillgångslag.

Vad är ett investmentbolag?

Om du väljer att investera i ett investmentbolag får du automatiskt en riskspridning då kärnverksamheten alltså går ut på att köpa och sälja aktier i andra bolag. Investmentbolagens affärsidé är att äga aktier i andra bolag helt enkelt. När ett investmentbolag är börsnoterat är det möjligt för dig att köpa aktier i bolaget. Ett investmentbolag kan äga både börsnoterade aktier och aktier i onoterade företag.

Investmentbolag eller Fond

Ett investmentbolag har många likheter med en fonder. I en fond äger du som andelsägare en andel i fondförmögenheten, du direktäger alltså de faktiska tillgångarna. Om tillgångarna i fonden går upp så ökar ditt innehav lika mycket. Till skillnad från ett investmentbolag där du äger själva investmentbolaget och inte dess tillgångar.

Avgifterna vid inköp av ett investmentbolag kan likställas med köp av en aktie och dom handlas dessutom på samma sätt.

Sen brukar det i regel även vara så att ett investmentbolag har färre innehav i sin portfölj jämfört med en fond. Dessutom betalar man oftast en förvaltningsavgift för att äga en fond. Vilket du inte gör när du äger ett investmentbolag. Avgifterna vid inköp av ett investmentbolag kan likställas med köp av en aktie och dom handlas dessutom på samma sätt.

Listan med Sveriges bästa investmentbolag 2021

Här summerar vi de Svenska investmentbolagen och deras kursförändring i procent det senaste året.

 1. Creades (86,56% 1 år)
  Del av Creades innehav: Apotea, Avanza, Inet, Instabox, Kaching, PRNT Printing Solutions, Röhnisch, Tink
 2. Bure Equity (30,86% 1 år)
  Del av Bures innehav: Cavotec, MedCap, Mentice, Mycronic, Ovzon, Vitrolife, XVIVO Perfusion
 3. Latour (26,35% 1 år)
  Del av Latours innehav: Alimak Group, Assa Abloy, Fagerhult, HMS, Nederman, Securitas, Sweco, Tomra, Troax
 4. Lundbergföretagen (18,84% 1 år)
  Del av Lundbergföretagens innehav: Handelsbanken, Sandvik, Skanska, Industrivärden, Indutrade, Husqvarna, Hufvudstaden, Holmen
 5. Investor (10,78% 1 år)
  Del av Investors innehav: Atlas Copco, ABB, SEB, AstraZeneca, Wärtsilä, Sobi, Saab, Ericsson
 6. Kinnevik (3,70% 1 år)
  Del av Kinneviks innehav: Zalando, Tele2, Millicom, Babylon, Livongo, Global Fashion Group
 7. Industrivärden (3,02% 1 år)
  Del av Industrivärdens innehav: Sandvik AB, AB Volvo, Handelsbanken, Essity, SCA, Skanska, Ericsson, SSAB
 8. Ratos (0,15% 1 år)
  Del av Ratos innehav: Aibel, airteam, Bisnode, Diab, HENT, HL Display, Kvdbil, LEDiL, Oase Outdoors, Plantasjen, Speed Group, TFS
 9. Svolder (-6,29% 1 år)
  Del av Svolders innehav: GARO, Troax, Nordic Waterproofing, Beijer Electronics Group, Boule Diagnostics, FM Mattsson Mora, Lime Technologies, XANO Industri, New Wave Group, Saab, Elanders, Nolato, Magnolia Bostad
 10. Öresund (-13,50% 1 år)
  Del av Öresunds innehav: Attendo, Bahnhof, Bilia, Catena Media, Fabege, Insr, Max Fastigheter, NRC Group, Ovzon, SEB, Scandi Standard

Senast uppdaterad: 2020-07-07

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter