Investera i investmentbolag - Vad är ett investmentbolag?
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
Investera

6 minuters lästid

Investera i investmentbolag – 5 bolag som du bör hålla koll på!

Investmentbolag, en länge omtalad term om ett behagligt alternativ till fonder och aktier. Oavsett om man själv ägnar mycket eller lite tid till investeringar på börsen så är det ett faktum att investmentbolag av olika typer kan vara ett säkert och riskspridande komplement. Till skillnad från aktier och fonder där du själv aktivt måste ta beslut kring investeringar så innebär en investering i ett investmentbolag att jobbet görs åt dig.

På så sätt kan du få en del av kakan och göra långsiktigt lönsamma affärer på ett säkrare sätt. Detta kan både göras av nybörjare och professionella investerare av olika grad. Oavsett intresse så hoppas vi att denna artikel om svenska investmentbolag och deras prestation kan hjälpa dig på vägen!

Vad är ett investmentbolag?

Innan vi går in mer i detalj om svenska investmentbolag, vilka som anses vara de bästa och hur de kanske kan vara ett passande tillskott i portföljen, vill vi reda ut lite mer om vad ett investmentbolag egentligen är. Vi har tidigare nämnt att det är ett bolag som gör riskspridda investeringar åt dig, men hur?

Investmentbolag är ett bolag där dess kärnverksamhet går ut på att köpa och sälja aktier i andra bolag.

Jo, faktum är att ett investmentbolag är ett bolag där dess kärnverksamhet går ut på att köpa och sälja aktier i andra bolag. Aktierna de investerar i kan både vara börsnoterade och onoterade, det beroende på vilket investmentbolag du väljer. Detta kan liknas vid en fond.

Läs även: Bästa investmentbolagen på börsen

Den stora fördelen med ett investmentbolag är inte bara att de hjälper dig att investera i olika aktier, det vill säga olika företag och branscher. De är även smarta då de ser till att sprida sina risker och planera långsiktigt. Vill du kan det även finnas en möjlighet för dig att köpa aktier i själva bolaget om de är börsnoterade.

Ett företag som satsar på att maximera värdet av de svenska investmentbolagen är specialfonden Spiltan Aktiefond – deras portfölj är mycket koncentrerad till den svenska marknaden. De kan vara ett roligt och lite udda alternativ att kolla på om du vill satsa på annat än traditionella indexfonder.

Vad är substansrabatt och substanspremie?

Substansrabatt är ett uttryck som kan komma att vara avgörande för ett investmentbolag och dess värde, det vill säga om det är en bra investering eller inte. Substansrabatt går hand i hand med substansvärde och substanspremie.

Ett substansvärde beskriver ett investmentsbolag tillgångar minus skulder, och är alltså det som ses som en värdering av bolaget. Kollar vi sen på substansrabatt och substanspremie så är det motsatserna som beskriver huruvida bolagets börsvärde är högre eller lägre än det verkliga värdet.

Med substansrabatt menas att ett investmentbolag handlas till en lägre aktiekurs än vad substansvärdet talar om, medan substanspremie innebär att aktiekursen står högre än värdet.

Med substansrabatt menas att ett investmentbolag handlas till en lägre aktiekurs än vad substansvärdet talar om, medan substanspremie innebär att aktiekursen står högre än värdet. Substansvärde, substanspremie och substansrabatt hos investmentbolag är alltså bra att veta om.

Populära investmentbolag

Kort och gott kan ett investmentbolag underlätta dina investeringar och bredda ditt innehav när det kommer till att satsa på olika aktier, företag och branscher. Idag finns det mängder av investmentbolag att investera i, vilket i sig både kan vara till din fördel och din nackdel.

Det innebär att det ofta finns något för alla, men samtidigt att det kan vara svårt att veta vilket bolag man ska välja att vända sig till. Som tur är så är det precis det vi vill hjälpa er med genom att lista några av de största svenska investmentbolag som presterat bäst. Vi kommer självklart även gå igenom vilka som presterat sämst för att ge lite perspektiv.

Svenska investmentbolag – de största spelarna på marknaden

När det kommer till svenska investmentbolag och vilka som spelar störst roll på marknaden, det vill säga de som är mest ägda och omtalade, så finns det egentligen en lista om 5 bolag som du bör hålla koll på:

Dessa 5 investmentbolag är de topp 5 mest ägda svenska investmentbolagen. Samtliga av dessa är noterade på börsen och finns alltså tillgängliga för vem som helst att investera i genom att köpa aktier.

Av de största och mest betydande börsnoterade investmentbolag i Sverige är de absolut några som du bör känna till. Nedan följer lite mer info om Investor, Kinnevik, Latour, Industrivärden och Creades.

Investor

Det svenska investmentbolaget Investor har funnits som en aktör på marknaden sen år 1916. Sen start har Wallenberg familjen genom Wallenbergstiftelsen haft kontrollen över bolaget, det från sitt huvudkontor i Stockholm med sina idag omkring 21000 anställda.

Som investmentbolag är Investor storägare i många av de svenska storbolagen, där de också valt att fokusera på olika sektorer och branscher. Industri, telekom och fordonsindustrin är några av deras fokuspunkter. De satsar på företag med stor potential för god värdeutveckling och ser till att själva även vara med och utveckla dessa.

Idag har Investor ett aktievärde på omkring 450 miljarder SEK, och antalet aktier ligger på omkring 750 miljoner totalt. Under år 2020 har företaget gått såväl upp som ner. I mitten på mars när börsen träffades av en smärre Corona- chock föll kursen över 100 punkter.

Sen det raset har bolaget återhämtat sig och står idag högre än på väldigt länge. Med andra ord är Investor ett av de bolag som gjort en väldigt bra resa under år 2020 – starkt, stabilt och säkert.

Kinnevik

Kinnevik fick sin grund år 1936 och har alltså även de funnits med ett bra tag. Till skillnad från Investors satsningar på värdeutveckling har Kinnevik valt att fokusera på investeringar i företag med god vinst. Här ligger fokus på företag inom den digitala konsumentvärlden, samt ett allt större fokus på e-hälsa.

Deras stora kompetens finns att hitta inom såväl e-handel och marknadsplatser som underhållning och kommunikation. Även här ligger huvudkontoret i Stockholm. Börsvärdet för bolaget går uppemot 100 miljarder SEK, och antalet aktier ligger på omkring 280 miljoner.

Likt Investor hade Kinnevik ett smärre ras i mars då Corona slog till mot världen. Idag står kursen däremot riktigt högt och företaget har lyckats ta sig tillbaka stabilare än vad man hade kunnat tro. Några dippar ner och några toppar upp, men överlag en mycket stadig uppgång som utan tvekan gör de till en av de större aktörerna.

Video: Kinneviks strategi för utdelning, återköp och investeringar

Latour

År 1985 grundades Latour Investmentbolag, och redan tre år senare (1988) hade de blivit börsnoterade. Trots den snabba resan har Latour stått sig otroligt rakryggad och under sin tid lyckats avkasta flera tusentals procent.

Till skillnad från många andra investmentbolag består dess innehav av en helägd industrirörelse och en börsnoterad portfölj. Bolaget investerar i företag av olika storlek, även onoterade sådana. De har valt att fokusera på investeringar inom tillverkningsindustrin och den industriella sektorn.

Idag har Latour ett börsvärde på närmare 140 miljarder SEK, och antalet aktier ligger på omkring 650 miljoner totalt. Likt både Investor och Kinnevik slog Corona till och skapade ett ras under Mars månad.

Sen dess har dock kursen stigit till skyarna och står idag väldigt mycket högre än vad man sett på flera år. Likvärdigt stark resa som Kinnevik utan tvekan.

Video: Så investerar Svolder och Latour

Industrivärden

Industrivärden har varit med som aktör på marknaden sen år 1944. De har utan tvekan valt att fokusera mest på investeringar på den nordiska marknaden, där de ser till att utveckla sitt innehav baserat på tillväxt av substansvärde och möjligheten att avkasta bättre än börsen.

Investmentbolaget är storägare i branscher som finns att hitta inom sektorer som industri, finans och telekom. Bland annat så är Handelsbanken en stor del av deras innehav. Med ett börsvärde på omkring 110 miljarder SEK är de idag en av de stora spelarna inom kategorin av investmentbolag i Sverige.

För Industrivärden har resan under år 2020 inte alls sett lika bra ut. Början på året stod kursen väldigt högt, högst på åtminstone 3 år. Sen Corona slog till i Mars har kursen däremot inte återhämtat sig lika starkt. Det går stadigt uppåt, men tar något längre tid än tidigare och bolaget får inte anses vara ett av de bästa investmentbolagen under 2020 (hittills i alla fall).

Creades

Detta är ett relativt nytt investmentbolag som faktiskt bara funnits på marknaden sen år 2012. Som en utgrening från det tidigare Investment AB Öresund har Creades tagit marknaden med storm – redan år 2013 fanns det på börsen.

Creades har valt att investera i såväl noterade som onoterade företag för att bredda sin portfölj. De samarbetar med olika styrelser, företagsledningar och intressenter för att aktiva utveckla ägandet och ta verksamheten framåt. Investmentbolaget har ett börsvärde på omkring 10 miljarder idag, och har ett antal aktier på omkring 12 miljoner totalt.

Resan har minst sagt gått raka vägen uppåt för Creades. Precis som våra andra deltagare kom Corona att dra ner kursen något i mitten på Mars, men sen dess ser ut det ut som att det knappt har funnits en morgondag. Kursen står högre än någonsin, och det ser mycket stabilt ut!

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter