Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

22

22 000 bankkunder tycker till: Här är bästa bankerna för privatpersoner och företagare

Att hitta den bästa banken är en utmaning för många då det finns så många olika banker där ute. Här får du veta vilka banker som har högst kundnöjdhet enligt Svenskt Kvalitetsindex, både generellt och inom kategorier som bolån, privatlån, sparande och företagsbank. Vilken är den bästa banken att vara kund hos?

Varje person har förstås olika behov när det gäller banktjänster, så den bank som passar bäst för en person kanske inte fungerar för en annan. Som tur är finns det stor hjälp att få av mätningarna från Svenskt Kvalitetsindex. Här får nämligen kunderna själva tycka till om bankerna i Sverige och sätta betyg på hur nöjda de är med sin bank!

Hur fungerar undersökningen om bästa banken av SKI?

I den senaste undersökningen, som presenterades i september 2023, deltog över 22 000 privatpersoner och företag, som får svara på frågor om vad de tycker om sin bank. Svaren samlas in de under augusti 2023. Kundnöjdheten mäts på en skala från 0 till 100 för att få fram vilka de bästa bankerna är enligt SKI.

SKI Bank 2023 visar att svenska bankkunder ger branschen ett godkänt betyg, trots inflation, stigande räntor och ekonomisk oro. Företagskunderna har till och med blivit mer nöjda och når nivåer som inte setts på flera år. Privatkundernas nöjdhet minskar något, men ingen aktör får betyg under 60 som är gränsen för godkänt. Trygghet, stabilitet och pålitlighet efterfrågas i tider av osäkerhet. Här har bankerna över lag lyckats leva upp till kundernas behov, krav och förväntningar."

Baserat på mätningarna får man fram listor över följande:

  1. Bästa banken – privatkunder (2023)
  2. Bästa banken – företagskunder (2023)
  3. Bästa banken för bolån (2022)
  4. Bästa banken för privatlån (2022)
  5. Bästa banken för sparande i värdepapper (2022)

1. Bästa banken för privatpersoner

Sparbankerna placerar sig som det bästa valet när det gäller kategorin bästa banken för privatpersoner. Detta är en kategori där kunderna får ge betyg på hur nöjda de är med banken i allmänhet, utan fokus på specifika saker som till exempel bolån eller sparande.

Det genomsnittliga betyget i den här undersökningen blev 65,6. Därmed hamnade SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank under genomsnittet. Bättre gick det för Ica Banken samt Skandia och Länsförsäkringar Bank som alla får över 70 i betyg. Handelsbanken och Övriga banker placerar sig strax därefter på 67,7 och 66,9 i betyg.

Bank Betyg
Länsförsäkringar Bank 73,6
Skandia 71,2
Skandia 73
ICA Banken 70,9
Handelsbanken 67,7
Övriga banker 66,9
Danske Bank 65,0
SEB 64,5
Swedbank 63,9
Nordea 62,8

2. Bästa banken om du är företagskund

Här följer listan över bästa banken för företag, enligt SKI. Återigen placerar sig Sparbankerna i topp, med 72,3 poäng för att följas av Handelsbanken som också ligger strax ovanför 70-strecket, med 70,1 poäng. Det genomsnittliga betyget på bankerna från företagskunder har ökat från 2022 och blev 67,9. Det innebär därmed att alla andra medverkande banker hamnar under snittet där Nordea, Danske Bank och Swedbank hamnar längst ner på listan.

Bank Betyg
Sparbankerna 72,3
Handelsbanken 70,1
SEB 67,5
Övriga banker 67,3
Länsförsäkringar Bank 66,9
Swedbank 66,8
Danske Bank 66,6
Nordea 66,1

Bonus: Finansbarometern listar åter Handelsbanken som etta

Enligt en annan oberoende undersökning "Finansbarometern" är Handelsbanken ”Årets affärsbank” och ”Sveriges småföretagarbank” för andra året i rad.

Finansbarometern undersöker hur företag ser på sin relation med bankerna. Närmare 1 300 företag har deltagit i årets mätning. Kunderna har fått betygsätta sina banker dels utifrån hur nöjd man är totalt sett, dels utifrån pris, digitala tjänster, rådgivning, utbud och servicenivå. Årets undersökning genomfördes i maj-juni 2023.

Läs mer: Om du är nyfiken på bästa banken inom bolån, privatlån samt sparande/värdepapper rekommenderar vi att du besöker vår stora guide Bästa banken där du kan fördjupa dig läsa mer om de olika kategorierna samt ytterligare tips!

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.