Analys: En långsiktig aktiepärla att lägga i byrålådan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Analys: En långsiktig aktiepärla att lägga i byrålådan

Analys:

Det ledande teknikhandelsföretaget OEM International är aktien du vill ha om du är ute efter en långsiktig investering. Med sin robusta balansräkning och historiskt stabila utdelning, erbjuder bolaget en stark bas för portföljen, anser Placera i en färsk analys. Men trots sin framgång går det ofta under radarn för många investerare.

  • OEM International är ett av Europas största teknikhandelsbolag med en omsättning på 5,1 miljarder kronor.
  • Bolaget har en stark position på den svenska marknaden, med 60 procent av försäljningen härifrån.
  • OEM har en aktiv förvärvsagenda och är kontinuerligt på jakt efter nya affärsmöjligheter.

Med en bakgrund som ett lokalt företag i Tranås, har OEM utvecklats till ett av Europas ledande teknikhandelsbolag. Bolaget har idag 34 verksamheter i 15 länder, med nästan 1 100 medarbetare. Trots konjunkturella risker ser Placera fram emot att se hur bolaget fortsätter sin tillväxtresa.

Bolagets affärsmodell och förvärvsfokus

OEM:s affärsidé är att fungera som en länk mellan kunder och tillverkare av industriella komponenter och system. Genom att samarbeta med över 400 ledande tillverkare, kan OEM erbjuda sina kunder ett brett sortiment av över 60 000 produkter, allt från elkomponenter till installationskomponenter. Bland kunderna hittar vi välkända namn som Atlas Copco, Nibe och Husqvarna, förklarar Placera i sin genomgång av bolagets verksamhet.

OEM har en aktiv förvärvsstrategi och letar ständigt efter nya möjligheter att köpa upp handelsföretag eller produktägande bolag med en årlig omsättning på 30-250 miljoner kronor. På detta sätt kan OEM fortsätta expandera till nya geografiska marknader och samtidigt addera nya produkter till sitt befintliga sortiment.

Robust balansräkning och hygglig direktavkastning

Bolagets ekonomiska styrka speglas i dess robusta balansräkning och dess förmåga att generera en stabil utdelning. Direktavkastningen ligger just nu på 1,7 procent och med en nettokassa på handen har bolaget kapacitet att fortsätta sin förvärvsstrategi, framgår av analysen.

Placera lyfter också att ägarbilden också är stabil, med Richard Pantzar som största ägare följt av familjen Franzén. Bland de större ägarna hittar vi också det börsnoterade investmentbolaget Traction.

Trots en viss cyklikalitet i bolaget och en svalare konjunktur, visar den senaste tidens orderingång att det finns goda utsikter för framtiden. Aktien kanske inte är billig just nu, men dess historiska prestation ger starka argument för en högre värdering, menar man och avslutar;

"OEM är ett bolag som andas kvalitet och långsiktighet. Aktien är inget för den som vill göra snabba klipp utan snarare ska den ligga som en orörd pärla i portföljen", avslutar man och rekommenderar köp direkt eller vid en rekyl.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien OEM International

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt