Analys: Så säkra är dina utdelningsaktier – nyckeltalet att hålla koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Analys: Så säkra är dina utdelningsaktier – nyckeltalet att hålla koll på

Analys:

Utdelningar är en viktig faktor för många investerare, men hur kan man vara säker på att de är hållbara? Morningstar har gjort en analys av Europas största börsbolag som visar att ökningen av fritt kassaflöde är avgörande för att säkra kommande utdelningen. Men vad händer om kassaflödet minskar?

  • Fritt kassaflöde är en nyckelindikator för säker utdelning.
  • Vissa bolag i Europa förväntas öka sitt fria kassaflöde mellan 2024-2026.
  • Sex stora bolag visar dock en nedgång i fritt kassaflöde och kan vara riskfyllda.

En utdelning är den del av ett företags nettoresultat som delas ut till aktieägarna. För att säkerställa att utdelningen är hållbar måste företaget generera tillräckligt med kassaflöde för att täcka utdelningen utan att behöva skuldsätta sig. Soliditeten och hållbarheten i bolagets kassaflöde är därför avgörande indikatorer att titta på. Morningstar har gjort en analys över hur säkra utdelningarna egentligen är i de största europeiska bolagen.

Vikten av fritt kassaflöde

Fritt kassaflöde är den överskottslikviditet som ett företag genererar efter att ha finansierat sina investeringar. Detta överskott kan användas för att betala av skulder, finansiera förvärv eller återföra pengar till aktieägarna i form av utdelningar. När ett företag genererar allt större mängder fritt kassaflöde, ökar dess förmåga att återföra pengar till aktieägarna, vilket gör utdelningarna säkrare, konstaterar Morningstar.

Ökande fritt kassaflöde för europeiska bolag

En analys av data från Factset-databasen visar att det fria kassaflödet för icke-finansiella företag med ett börsvärde på 50 miljarder euro eller mer förväntas öka från 330 miljarder euro år 2024 till 397 miljarder euro år 2026. Detta inkluderar de 66 största företagen i Morningstar Developed Europe-indexet, exklusive finansiella företag där fritt kassaflöde inte är en relevant indikator.

Relativt säker i de största bolagen

De tio aktier med störst börsvärde i Europa väntas uppvisa en solid tillväxt i vinst och fritt kassaflöde. Det gör utdelningen relativt säker. Här återfinns Novo Nordisk, LVMH och ASML som topp tre.

På sjunde plats placerar sig AstraZeneca.

Mer riskfyllda utdelningar

Även om många av Europas största börsbolag förväntas uppvisa solid tillväxt i fritt kassaflöde, finns det sex företag där utdelningen kan vara mer riskfylld. Morningstar har identifierat TotalEnergies, Deutsche Telekom, Equinor, Glencore, Mercedes-Benz och Vinci som bolag där det fria kassaflödet förväntas minska under de kommande åren. Investerare bör därför ägna särskild uppmärksamhet åt dessa bolag.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Novo Nordisk

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt