Analytiker varnar för överhet verkstadssektor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Analytiker varnar för överhet verkstadssektor

Analytiker

Verkstadssektorn har nått historiskt höga värderingsnivåer med ett framåtblickande P/E-tal kring 21x. Detta innebär en premie på 10 procent jämfört med det historiska genomsnittet. Analytiker Olof Cederholm varnar för att sektorn är överhettad och att försiktighet är nödvändig de kommande månaderna.

  • Verkstadssektorn värderas nu 10 procent över sitt historiska genomsnitt.
  • Analytiker varnar för överhettning och rekommenderar försiktighet.
  • Inköpschefsindex i Europa, USA och Kina är avgörande för framtida tillväxt.

Överhettad marknad och höga förväntningar

Olof Cederholm, verkstadsanalytiker och analyschef på ABGSC, påpekar att verkstadssektorn befinner sig i ett överhettat läge. Med ett framåtblickande P/E-tal på 21x, vilket är en premie på 10 procent jämfört med sektorns historiska genomsnitt, råder han investerare att vara försiktiga med sina innehav de närmaste 3-9 månaderna på grund av höga värderingar.

Kursutveckling och framtida tillväxt

Verkstadsbolagen har överträffat förväntningarna under den senaste rapportperioden. Energiomställningen och elektrifieringen har varit starka drivkrafter bakom kursutvecklingen för bolag som ABB, Alfa Laval och Atlas Copco. Dessa teman förväntas fortsätta driva tillväxten inom sektorn framöver.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Viktiga indikatorer och framtidsutsikter

Enligt Cederholm är inköpschefsindex i Europa, USA och Kina avgörande för konjunkturutvecklingen inom verkstadssektorn. Han förutspår att konjunkturcykeln når botten kring Q1 och Q2 för att sedan förbättras något under Q3 och Q4. För att verkstadssektorn ska växa 2025 krävs att inköpschefsindex stiger över 50 under tidig höst.

Vi på Börskollen noterar att vinstrevideringar spelar en central roll i aktiekursernas utveckling. För verkstadssektorn som helhet är revideringstrenden stabil, men på bolagsnivå finns starkare trender, exempelvis Volvo som har en fortsatt stark estimattrend.

Olof Cederholm lyfter också fram Volvo och Autoliv som intressanta aktier. Volvo rekommenderas med en riktkurs på 360 kronor, medan Autoliv får en säljrekommendation med riktkurs 1 150 kronor. Dessa rekommendationer har tidigare kommunicerats av ABG.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien ABB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt