Bred börsnedgång – Saab föll rejält
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Bred börsnedgång – Saab föll rejält

Bred

Stockholmsbörsen fortsätter att tappa höjd på bred front i en global släng av räntefrossa och stängde på minus 1,5 procent på onsdagen. Bland förlorarna fanns Saab, vars aktie föll efter regeringens stopp för leveranser av stridsflygplan till Ukraina.

OMXS-index inledde nedåt och det höll i sig under dagen. Högre marknadsräntor minskar riskaptiten och utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.

Det pekar även tydligt nedåt efter öppning på Wall Street i New York.

Bland de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen föll fastighetsbolaget SBB 5,7 procent och vitvarutillverkaren Electrolux 4,3 procent. Men nedgången var bred med bara 2 av 30 OMXS30-aktier på minus.

Försvarskoncernen Saab, som nyligen slog historiskt rekord i börsvärde, föll 4,8 procent efter svenska regeringens besked om att det inte ska levereras några svenska stridsflygplan till Ukraina – efter uppmaning av länderna i den luftförsvarskoalition som hjälper Ukraina, som i stället vill prioritera amerikanska Lockheed Martins F-16.

Stockholmsbörsen sjönk med 0,4 procent i tisdagens handel. Med onsdagens fortsatta nedgång har börsuppgången hittills i år sjunkit till 8,6 procent.

Räntelyftet i USA följde på publiceringen av en rapport som visar på ett oväntat högt konsumentförtroende i USA. Det kommer inför fredagens tunga inflationsrapport i USA, en viktig pusselbit för USA:s centralbank Federal Reserves framtida räntebeslut.

Svenska marknadsräntor hänger med uppåt några punkter.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt