Börsprofilen: Aktierna du bör undvika – trots hög direktavkastning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Börsprofilen: Aktierna du bör undvika – trots hög direktavkastning

Börsprofilen:

Marcus Hernhag har identifierat fem aktier som han för närvarande inte ens "vill ta i med tång" – detta trots att de har en hög direktavkastning. Han pekar på företag som är oprövade, företag som ständigt är i en "lanseringsfas" utan att uppnå lönsamhet och företag med svaga finanser som några av de risker han undviker, oavsett deras potentiella direktavkastning.

  • Hernhag undviker förlustgörande, forskningsintensiva bolag som ännu inte lanserat en färdig produkt.
  • Företag som konstant är i en lanseringsfas men utan att nå lönsamhet, som t.ex. Mackmyra, undviks också.
  • Aktier med svaga finanser, som Intrum och SBB, är en annan risk som Hernhag väljer att undvika.

I en artikel hos Privata Affärer menar Hernhag att de riskfyllda bolagen han undviker inkluderar de som är i ständig forskning och utveckling men ännu inte har lanserat en framgångsrik produkt, såsom Active Biotech. Trots enstaka kursryck har det visat sig lönsamt att hålla sig borta från dessa företag.

Bolag i evig lanseringsfas

Det finns också bolag som, trots brist på intensiv forskning, konstant är i en "lanseringsfas" utan att någonsin nå lönsamhet. "Under 00-talet följde jag i princip alla noterade bolag överskådligt kvartalsvis och såg hur den ena ”världsledande” produkten efter den andra aldrig sålde", säger han.

Hernhag nämner Mackmyra som ett exempel på detta, med fallande intäkter per aktie under flera år i rad. Han ser det som en stor varningssignal.

Risker med svaga finanser

Hernhag varnar även för aktier där företagen har svaga finanser. Trots att aktien kan se billig ut efter ett stort fall, som till exempel hos Intrum och SBB, kan det fortfarande finnas betydande risker kopplade till företagets skuldsättning. Han menar att det är svårt att förutspå när aktierna kommer att studsa tillbaka efter att problemen har lösts. I dessa fall har det varit en fördel att avstå från investering, vilket har visat sig vara några av Hernhags bästa råd under de senaste åren.

Rederibranschen: En svår sektor

Slutligen nämner Hernhag rederibranschen som en svår sektor att investera i, trots periodvis höga direktavkastningar. Han exemplifierar med det danska företaget AP Möller Maersk, som nyligen minskade sin utdelning kraftigt i takt med att vinsten sjönk. Hernhag menar att det är för svårt att förutspå när rederibranschen kommer att svänga, vilket gör den till en riskabel investering.

På Börskollen försöker vi alltid att hjälpa våra läsare att förstå komplexiteten och riskerna med olika investeringar, och Hernhags insikter är värdefulla i detta sammanhang.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Mackmyra

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt