Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bygg

Bygg din utdelningsportfölj: Här är utdelningsaktierna med högst och stabilast direktavkastning just nu

Vill du bygga din egen utdelningsportfölj? Ska man då satsa på utdelningsaktierna med högst direktavkastning eller de som historiskt har uppvisat den mest stabila?

Här kan du läsa mer och ta del av topplistor samt klicka dig vidare och läsa mer i våra stora utdelningsguide om du vill fördjupa dig ytterligare!

Om man inte har stor erfarenhet kan det vara lämpligt att fokusera på större och mer stabila utdelningsaktier med en god historik av bibehållen, eller gärna höjd, utdelning från år till år. Om man även kan tänka sig några utländska/amerikanska innehav finns betydligt fler bra utdelningsaktier att välja på.

Inspiration: 20 bästa svenska utdelningsaktierna med stabil utdelningshistorik

Vi börjar med det bästa först, och nedan listar vi svenska utdelningsaktier som har uppvisat en mycket god utdelningshistorik, antingen genom att ha höjt sin utdelning under långa perioder, alternativt har lyckats bibehålla en stabil utdelning helt utan eller med endast ett fåtal sänkningar under långa perioder som börsnoterade aktier.

Vi listar också aktuell ordinarie direktavkastning (dvs. vi har exkluderat eventuell extrautdelning) samt i parentes även det historiska 5-årssnittet. Fokus ligger på den ordinarie stamaktien, och inte D-aktier eller preferensaktier. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer hos Avanza (affiliatelänkar).

 1. Vitec (IT/programvara) 0,5 % (0,5 %)
 2. Wihlborgs (fastighet) 4,2 % (3,2 %)
 3. Hexagon (verkstad/industri) 1,4 % (1,1 %)
 4. JM (bygg) 9,8 % (5,6 %)
 5. Atlas Copco (verkstad/industri) 2,0 % (1,8 %)
 6. Assa Abloy (verkstad/industri) 2,0 % (1,8 %)
 7. Sagax (fastighet) 1,4 % (1,0 %)
 8. Sweco (teknikkonsult) 2,6 % (2,0 %)
 9. Nibe (industri) 0,9 % (0,7 %)
 10. AstraZeneca (läkemedel) 2,0 % (2,5 %)
 11. Bahnhof (bredband) 3,4 % (2,7 %)
 12. ABB (verkstad/industri) 2,4 % (3,0 %)
 13. Atrium Ljungberg (fastighet) 3,0 % (2,7 %)
 14. AAK (livsmedel) 1,4 % (1,4 %)
 15. AFRY (teknikkonsult) 4,5 % (2,4 %)
 16. Axfood (livsmedel) 3,4 % (3,4 %)
 17. Alfa Laval (verkstad/industri) 1,6 % (1,5 %)
 18. BTS (utbildningskonsult) 1,9 % (1,3 %)
 19. Beijer Ref (teknikinriktad handelskoncern) 0,8 % (0,7 %)
 20. Lagercrantz (teknikkoncern) 1,5 % (1,4 %)

Som du också kan se är direktavkastningen på denna lista generellt sett klart lägre än den andra listan som du finner nedan med bolagen med högst direktavkastning. “Kvalité kostar” som man brukar säga, vilket innebär att aktiemarknaden har tagit fasta på kvalitén i de utdelningsaktier med lång historik av stabil aktieutdelning och handlat upp aktiepriset (vilket alltså indirekt ger en lägre, men oftast mer uthållig, direktavkastning).

Vi har också valt att ta bort de bolag som på senare tid har kommunicerat inställd/pausad utdelning, t.ex Castellum och Intrum.

Lista: 20 utdelningsaktier med högst direktavkastning / utdelning just nu

Nedan listar vi de aktier som har den högsta direktavkastningen just nu. Vi har begränsat oss till listorna Large, Mid och Small Cap samt i parentes även angivit det historiska 5-årssnittet för ge en tillhörande bild av hur direktavkastningens stabilitet har sett ut under åren.

Om skillnaden mellan aktuell och det historiska 5-årssnittet är väldigt stort kan det vara värt att lägga mer tid på att undersöka hur pass hållbar man tror att den nya högre utdelningsnivån faktiskt är.


Även här har vi valt att utgå från ordinarie utdelning/direktavkastning (dvs. exkluderat eventuell extra utdelning) samt endast utgått från stamaktien och inte D- eller preferensaktier som oftast har högre direktavkastning.

STÄNG X
Vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” 14 år i rad
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr

 1. Arctic Paper 16,2 % (7,5 %)
 2. Wise Group 15,0 % (6,2 %)
 3. SSAB 14,9 % (7,6 %)
 4. Nordic Paper 14,6 % (9,1 %)
 5. BE Group 14,3 % (7,3 %)
 6. Ferronordic 11,2 % (5,4 %)
 7. Arion Banki 10,1 % (5,8 %)
 8. JM 9,8 % (5,6 %)
 9. Peab 9,1 % (4,9 %)
 10. B3 9,1 % (3,8 %)
 11. Telia 9,0 % (6,4 %)
 12. Nilörngruppen 8,9 % (4,8 %)
 13. Cibus 8,8 % (6,5 %)
 14. Tele2 8,3 % (6,0 %)
 15. Bilia 8,3 % (5,1 %)
 16. Havsfrun 8,3 % (5,8 %)
 17. PION 8,3 % (5,2 %)
 18. Resurs 8,2 % (7,1 %)
 19. Elon 8,0 % (5,4 %)
 20. Bergs Timber 8,0 % (4,7 %)

Bonus: 10 utdelningsaktierna med högst genomsnittlig historisk direktavkastning / utdelning

I tillägg till ovan listor kan man också kika på det historiska snittet (här 5-årssnittet) för att få en bättre känsla för vad ett bolag har lyckats leverera för direktavkastning under en längre period, såväl i toppar som dalar. Det kan också möjligtvis ses som vad som skulle kunna vara mer av en långsiktigt hållbar nivå, men givetvis får man även beakta att den senaste 5-årsperioden inte har innehållit exempelvis en allvarlig utdragen finansiell kris.

Även här har vi begränsat oss till listorna Large, Mid och Small Cap samt i parentes även angivit nuvarande direktavkastning. Vi har även rensat bort de bolag som i nuläget har slopat sin utdelning eller av annan orsak inte känns representativa.

 1. Nordic Paper 9,1 % (14,7 %)
 2. SSAB 7,6 % (15,0 %)
 3. Arctic Paper 7,5 % (16,3 %)
 4. BE Group 7,3 % (14,3 %)
 5. Resurs 7,1 % (8,2 %)
 6. Cibus 6,5 % (8,8 %)
 7. Telia 6,4 % (9,0 %)
 8. Nordea 6,3 % (7,4 %)
 9. Wise 6,2 % (15,7 %)
 10. Tele2 6,0 % (8,3 %)

Tips: Läs mer om utdelningsaktier i våra populära guide Bästa utdelningsaktierna.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien AAK

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.