Di ser köpläge i rapportraset: "Köp dippen"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Di ser köpläge i rapportraset: "Köp dippen"

Di

Vid sin första rapportering som VD för Telia skapar Patrik Hofbauer besvikelse med första kvartalets kassaflöde. Trots detta ser Dagens Industri ett köpläge i aktien. Den negativa reaktionen i aktie bedöms som överdriven och Di-analytikern Bråse rekommenderar investerare att "köpa dippen".

  • Telia:s första kvartalet var svagare än förväntat med ett kassaflöde på 413 miljoner kronor, jämfört med 613 Mkr under samma period i fjol.
  • Trots detta ser Dagens Industri ett köpläge i aktien och uppmanar investerare att "köpa dippen".

Det justerade rörelseresultatet för Telia var något svagare än analytikernas förhandstips, men det som pressade aktien var ett svagt kassaflöde. Den operationella delen av det fria kassaflödet minskade till 413 miljoner kronor i första kvartalet, jämfört med 613 Mkr under samma period i fjol. Detta var en stor besvikelse, men det fanns förmildrande omständigheter, menar Di i en analys.

Marknaden gillade inte Telias rapport, och aktien dök kraftigt vid öppning för att som lägst handlas nästan 10 procent lägre. Därefter har vi sett en gradvis återhämtning under dagen.

Kassaflödet påverkas av ränte- och pensionseffekter

Det som huvudsakligen ställde till det i kassaflödet var högre räntekostnader och en effekt från pensionsgottgörelser. Telia räknade med att räntekostnaderna skulle öka med ungefär 1 miljard kronor för helåret, men nu blev ökningen över 700 Mkr i första kvartalet.

"Det borde betyda att plåstret ryckts av och att ökningen i betalda räntor under de tre återstående kvartalen tillsammans ska bli väsentligt mindre än effekten under första kvartalet", lyfter Bråse.

Förändringar i Telias verksamhet

Efter ett decennium präglat av förvärv och avyttringar har Telia en svensk-finsk-norsk-baltisk operatörsverksamhet, med tv-verksamheten som ett bihang. Enligt Hofbauers rapportdebut kommer Telia att fokusera mer på att maximera vinsten från sina marknadspositioner och att tv-verksamheten kanske inte hör hemma i Telia, men att den inte kommer att säljas i panik.

"Förhoppningarna om att kassaflödesprognosen under året ska ringas in i övre delen av intervallet, 7 till 8 miljarder kronor, får redan efter ett kvartal sorteras i kategorin önsketänkande. Den negativa kursreaktionen framstår dock som överdriven. Köp dippen", avslutar Di.

Vi på Börskollen kommer att följa Telias fortsatta utveckling med stort intresse.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Telia Company

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Telia Company

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt