Efter inflationssiffran: Då kommer första räntesänkningen – enligt experterna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Efter inflationssiffran: Då kommer första räntesänkningen – enligt experterna

Efter

Enligt en ny prognos från Swedbank kommer Riksbanken att sänka räntan under året på grund av den senaste tidens långsamma inflationstakt. Swedbank förutser att Riksbankens styrränta kommer att ligga på 3,0 procent vid årsskiftet och förutspår ytterligare två räntesänkningar under första halvåret 2025. Storbanken Nordea tror på första sänkningen redan i maj. Detta rapporterar fler medier.

  • Inflationstakten bromsade in till 2,3 procent i december jämfört med 3,6 procent i november, vilket pekar på att Riksbanken snart kan lätta på bromsen.
  • Swedbank justerar sin ränteprognos och förutser att Riksbanken kommer att sänka räntan fyra gånger under året.
  • Nordea är en annan bank som också räknar med en första räntesänkning i maj.

Den långsammare inflationstakten i december var mindre än förväntat, vilket har lett till att banker börjar se det som ett tecken på att Riksbanken snart kan sänka räntan.

"De senaste månadernas fallande inflation, tillsammans med en starkare krona, öppnar upp för en mjukare Riksbank. Vi reviderar därför vår prognos och räknar nu med tidigare och fler sänkningar av styrräntan i år."

Detta säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Sänkning av styrräntan förväntas av Swedbank och Nordea

Swedbank förutspår att Riksbankens styrränta kommer att ligga på 3,0 procent vid årsskiftet och räknar med ytterligare två räntesänkningar under första halvåret 2025.

Nordea är inte den enda banken som förutser en räntesänkning i maj. Även de bedömer att den långsamma inflationstakten kommer att leda till att Riksbanken sänker räntan.

"Utfallet förändrar inte den övergripande bilden att inflationen är på väg ned. KPIF-inflationen kommer att stiga i januari men faller sedan och rör sig kring 2-procentsmålet vilket gör att Riksbanken kan lätta på bromsen. Vi räknar med en första räntesänkning i maj", skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Läs även: Minskande inflation: Fortsatt nedåtgående trend men högre än väntat

Öhman ser ett potentiellt annat scenario

Öhman Fonder menar å andra sidan att dagens inflationssiffra kan vara ett första tecken på att det kan ta tid att få ned inflationen till målet om 2 procent.

"Inflationen steg under 2023 med 2,3 procent mätt som KPIF. Alla mått kom in 0,1 procent högre än förväntat. Generellt sett är inflationen något högre än Riksbankens prognos bortsett från kärninflationen som kom in på 5,3 procent mot Riksbankens förväntan på 5,6 procent. Under det andra halvåret 2023 har inflationen kommit ned kraftigt och det är inte konstigt att det nu hackar lite. Å andra sidan kan det också vara ett första tecken på att inflationen är mer trögrörlig och att det kommer ta tid att få inflationen ner till målet på 2,0 procent", uppger räntechefen Lars Kristian Feste i ett mejl.

Öhman Fonder har inte ändrat uppfattning om när Riksbanken kan komma att börja justera ned räntan.

"Kärninflationen är fortfarande över 5 procent, den behöver sjunka betydligt innan Riksbanken sänker. Vi tror fortfarande att Riksbanken sänker under det andra kvartalet i år, troligast på mötet i slutet av juni."

Läs också: Genomgång: Vinnare och förlorare på bostadsmarknaden under 2023

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt