Europas 5 bästa utdelningsaktier – som just nu handlas till rabatt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Europas 5 bästa utdelningsaktier – som just nu handlas till rabatt

Europas

Morningstar har sållat bland europeiska utdelningsaktier och tagit fram en lista på aktier som inte bara har konsekvent ökat sin utdelning under det senaste decenniet, men som också handlas till en rabatt. Dessa aktier har visat sig vara attraktiva för investerare, särskilt de i Europa, där direktavkastningen historiskt sett har varit högre än i USA. Bland dessa företag finns också ett svenskt företag.

  • Rapporten visar att det finns 11 europeiska aktier som handlas till en rabatt och som konsekvent har ökat sin utdelning under det senaste decenniet.
  • Europeiska aktier ger historiskt sett högre utdelningar än amerikanska, vilket kan kopplas till sektorsammansättningen i de största aktierna i varje index.
  • Roche Holding är en av de mest framstående aktierna på listan, med en utdelningsavkastning på 4,1% för de kommande 12 månaderna.

Europeiska aktier ger högre utdelning

Europeiska investerare tenderar att föredra aktier med utdelning. Detta framgår av det faktum att direktavkastningen för Morningstar Europe Index ligger rejält mycket högre på 3,04%, jämfört med 1,03% för USAs motsvarighet (Morningstar US Market TR Index). Denna trend har observerats över tid, med europeiska aktier som historiskt sett levererar högre utdelningar än amerikanska, skriver Morningstar i sin analys.

Sektorsammansättningen för de största aktierna i varje index har en betydande inverkan på denna dynamik.

"I Europa finns det gott om hälsovårdsaktier i Morningstar Europe Index Top 10, som i allmänhet ger bra utdelning, medan det amerikanska indexet domineras av teknikaktier och kommunikationstjänstaktier, som inte är särskilt kända för sin utdelningsavkastning," förklarar man.

Läs även: Världens 10 bästa "utdelningskungar" – och viktiga nyckeltal för utdelningsinvesterare

En förbättrad version av "utdelningsaristokrater"

I sin analys har man utgått från den traditionella definitionen av utdelningsaristokrater, vilka är företag i S&P 500 som har ökat sin utdelning varje år under de senaste 25 åren, men lyft in ännu en variabel (Morningstars Price /Fair Value) för att även se vilka som just nu handlas till rabatt.

Detta tillvägagångssätt har tillämpats på aktierna i Morningstar Europe Index för att skapa listan med företag – nedan listar vi de fem i topp men listan har totalt 11 namn varav svenska Assa Abloy finns på plats sju.

Bolag Direktavkastning %
Roche Holding AG 4.1%
Sanofi SA 4.0%
Nestle SA 3.2%
RELX PLC 1.7%
Diageo PLC 2.8%

Källa: Morningstar

Det mest framstående företaget på listan är Roche Holding, som inte bara är ett av de företag som har ökat sin utdelning mest under de senaste 10 åren, men det är också det billigaste företaget på listan. Aktien handlas för närvarande med en rabatt på nästan 40% och har en förväntad utdelningsavkastning på 4,1% för de kommande 12 månaderna, lyfter Morningstar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Assa Abloy

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt