Grönt ljus från Riksbanken för större utdelningar hos bankerna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Grönt ljus från Riksbanken för större utdelningar hos bankerna

Grönt

Enligt en ny rapport från Riksbanken kommer svenska storbanker nu att ha möjlighet att genomföra större utdelningar till sina aktieägare. Detta kan potentiellt innebära utdelningar på totalt omkring 30 miljarder kronor från de tre största svenska bankerna. Riksbankens tidigare inställning till "stora" utdelningar och aktieåterköp har varit oklar, men med den nya rapporten kommer ett förtydligande.

Det har länge rått osäkerhet kring vad Riksbanken menar med "stora" utdelningar och aktieåterköp, speciellt med tanke på att alla stora svenska banker kan betraktas som överkapitaliserade. Men i torsdags kom ett klargörande i form av Riksbankens stabilitetsrapport som förtydligar bankernas möjligheter att öka sina utdelningar.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Handelsbanken kan skifta ut mest

Riksbanken menar i rapporten att "de svenska storbankerna tills vidare bör sikta på att ha en marginal ner till de formella kapitalkraven som inte understiger den övre gräns som bankerna själva satt för sina managementbuffertar". Riksbanken ser alltså inga problem med att bankernas kapitalisering faller ned till den övre gränsen av målintervallet 1-3 procentenheter över myndighetskravet.

Av de stora svenska bankerna skulle Handelsbanken kunna genomföra den största utdelningen utan att överskrida den gräns som Riksbanken satt upp. De följs av SEB och Swedbank.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt