Här är fonderna som spararna flockades runt under första halvåret
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Här är fonderna som spararna flockades runt under första halvåret

Här

Fondspararna har under första halvåret 2024 visat ökat intresse för både aktie- och räntefonder. Globalfonder har varit särskilt populära, medan blandfonder fortsatt att förlora kapital. Nettoinflödena till räntefonder har nått nya höjder sedan 2018.

  • Aktiefonder har sett stora nettoinflöden under första halvåret 2024.
  • Räntefonder har attraherat kapital i en takt som inte setts sedan 2018.
  • Blandfonder har upplevt nettoutflöden för tredje året i rad.

Enligt finanssajten Morningstar har fondspararna fortsatt att öka risken i sitt sparande genom att investera i aktiefonder. Under det första halvåret 2024 uppgick nettoinflödet till aktiefonder till nästan 41 miljarder kronor, vilket är nästan dubbelt så mycket som genomsnittet för de senaste tio åren.

Räntefonder attraherar kapital

Räntefonder har också sett betydande inflöden. Med 32,7 miljarder kronor i nettoinflöden överstiger det genomsnittet för de senaste tio åren på 22,7 miljarder kronor. Detta visar på ett förnyat intresse för räntefonder i takt med ändrade ränteförhållanden som erbjuder mer attraktiv avkastning, skriver Morningstar.

Populäraste fonderna

Bland de mest populära fonderna under första halvåret finns både aktiva och passiva fonder inom olika kategorier. Globalfonder med fokus på storbolag dominerar, med sex av de tio populäraste fonderna inom detta segment. Handelsbanken Developed Markets Index Criteria toppar listan med ett nettoinflöde på 27 miljarder kronor.

Andraplatsen innehas av Länsförsäkringar Global Index, som har levererat en avkastning på 19,4 procent sedan årsskiftet. Swedbank Robur Technology, en av Sveriges största fonder, har gett högst avkastning bland de populäraste fonderna. Även räntefonden Swedbank Robur Obligation och småbolagsfonden Cliens Småbolag finns med på topplistan.

Mest sålda fonderna

Bland de fonder som såldes mest under första halvåret finns en blandning av kategorier och både aktiva och passiva fonder. Trots att globalfonder varit populära, har Storebrand Global Plus noterat stora utflöden. Andra fonder med stora utflöden inkluderar Handelsbanken Hållbar Energi, som har haft en negativ avkastning på 5,3 procent sedan årsskiftet.

Vi på Börskollen ser ett tydligt mönster där spararna föredrar fonder med lägre avgifter och högre avkastning, vilket avspeglas i både inflöden och utflöden under första halvåret 2024.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt