Här är Nordens utdelningskungar – norska bolag i topp
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Här är Nordens utdelningskungar – norska bolag i topp

Här

Det är norskt i topp när Morningstar utser de högst utdelande nordiska aktierna. Både när det gäller aktier med högst förväntad utdelning och högst utdelning senaste fem åren lägger Norge beslag på pallplatserna. Men ett och annat svenskt, danskt och finskt bolag letar sig in på topp 10-listan.

  • MPC Container Ships toppar listan med en förväntad direktavkastning på 27,7%.
  • Åtta av de tio högst utdelande aktierna i Norden kommer från Norge.
  • Olje- och gasindustrin dominerar bland de högst utdelande aktierna.

Fördelar och risker med utdelningsaktier

Att äga aktier som ger utdelning innebär att du får avkastning även under börsnedgångar, vilket kan vara särskilt värdefullt i osäkra tider. Men det är viktigt att komma ihåg att ett tufft marknadsklimat kan få bolag att ompröva sin utdelningspolicy eller till och med dra in kommande utdelningar. Det konstaterar Morningstar i en stor sammanställning de gjort över högutdelande nordiska aktier.

För närvarande är MPC Container Ships den aktie med högst förväntad direktavkastning i Norden, på hela 27,7 procent. Aktien har stigit nästan 60 procent sedan årsskiftet i norska kronor.

Utöver MPC Container Ships dominerar norska bolag topplistan med åtta av de tio högst utdelande aktierna, inklusive Hoegh Autoliners och BW LPG som tar andra- och tredjeplatsen med förväntade direktavkastningar på 21,4 procent respektive 20,9 procent.

Första icke-norska bolaget på topplistan är danska TORM, med en förväntad direktavkastning på 15,5 procent.

Är en hög direktavkastning alltid positiv?

Direktavkastningen beräknas som utdelningen per aktie dividerad med aktuell aktiekurs. Det kan verka som att en hög direktavkastning alltid är positivt, men så är inte fallet, påpekar Morningstar. Direktavkastningen kan förändras radikalt om aktiekursen påverkas av marknadsförhållanden. En mycket hög direktavkastning kan också indikera att aktiekursen har fallit kraftigt, vilket kan tyda på problem inom bolaget.

För att bedöma om en direktavkastning är bra bör du jämföra den med bolagets historiska utdelningar samt med andra bolag i samma bransch, tipsar Morningstar.

Håll koll på utdelningsandelen

Utdelningsandelen, som visar hur stor del av vinsten som delas ut till aktieägarna, är ett viktigt nyckeltal. Den kan variera mellan 30 procent och 70 procent, men ibland kan den överstiga 100 procent om bolaget väljer att dela ut mer än vad de tjänat under året. En lägre utdelningsandel kan indikera möjligheter för framtida höjningar, medan en hög andel kan signalera att nuvarande nivåer inte är hållbara på sikt.

För investerare som är intresserade av kontinuerlig avkastning kan det vara klokt att titta på aktier med en längre historik av hög direktavkastning. Exempelvis har BW LPG haft en genomsnittlig direktavkastning på 13,3 procent de senaste fem åren. Även listan med högst utdelning de senaste fem åren toppas av norska bolag, men här finns två svenska bolag med.

Intrum med en genomsnittlig direktavkastning på 8,7 procent hamnar på en femteplats (de avser dock inte ge någon utdelning 2024).

Sagax hamnar på en tiondeplats med en genomsnittlig direktavkastning på 6,5 procent.

Vi på Börskollen rekommenderar att du även är uppmärksam på beskattningen av utländska utdelningar. Kontrollera aktiens hemvist och vilka skatteavtal som gäller för att optimera din avkastning. För mer tips och topplistor som rör utdelningsaktier tipsar vi också om vår stora guide Bästa utdelningsaktierna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien MPC Container Ships

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt