Här är storbolagen som går för EM-guld i direktavkastning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Här är storbolagen som går för EM-guld i direktavkastning

Här

Med inflationen nära centralbankernas mål och en ljusare ekonomisk bild, är utdelningar fortfarande en nyckelkomponent för privatinvesterare. Morningstar har tittat närmare på högavkastande utdelningsmöjligheter i några av Europas största företag.

  • Inflationen har minskat nära centralbankernas 2%-mål i flera europeiska länder.
  • Positiva ekonomiska indikatorer, inklusive en ökning i inköpschefsindex.
  • Stabil utdelningstillväxt och aktieåterköpsprogram i hela Europa.

Vid en jämförelse med tidigare år verkar den övergripande ekonomiska situationen i Europa nu något ljusare, skriver Morningstar i en analys över Europas mest högavkastande utdelningsaktier. S&P Globals preliminära undersökning av inköpschefsindex steg till 52,3 procent för maj 2024, från 51,7 procent i april. I Sverige har inflationssiffrorna kommit ned, och vi såg en första räntesänkning av Riksbanken i maj.

Stabil utdelningstillväxt och aktieåterköp

Trots dessa positiva ekonomiska signaler är utdelningar fortfarande av avgörande betydelse för privatinvesterarnas portföljer. Trenden under det senaste året har varit en stabil utdelningstillväxt i hela Europa. Vi har även sett nya utdelningar i USA, särskilt från Facebook-ägaren Meta, och en fortsatt ökning av aktieåterköpsprogram när bolagsstyrelser belönar investerarnas tålamod genom att stärka sina aktiekurser, skriver Morningstar.

Aktier med högst direktavkastning i Europa

För att identifiera de europeiska bolag med högst direktavkastning användes data från Morningstar Direct. Vi fokuserade på bolag som har betalat utdelning någon gång sedan början av 2022 och har en förväntad direktavkastning. I euroområdet kan investerare förvänta sig höga direktavkastningar från en rad olika större och mindre bolag. Det är dock viktigt att notera att hög direktavkastning inte nödvändigtvis innebär en långsiktigt hållbar investering.

Om vi börjar med Sverige, inkluderar listan över storbolag med den högsta direktavkastningen SSAB med 8 procent.

Därefter följer Telia och Swedbank med 7 procent.

I euroområdet leder Tyskland, Frankrike och Spanien avkastningsligan, med Deutsche EuroShop, Frankrikes Icade och Spaniens Enagas som ger 24 procent, 17 procent respektive 15 procent.

I Storbritannien toppar Ithaca Energy direktavkastning på 18 procent.

Vi på Börskollen fortsätter att följa utvecklingen noggrant och kommer att uppdatera våra läsare med de senaste trenderna och analysen inom utdelningsaktier och andra viktiga ekonomiska indikatorer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Meta Platforms

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt