Inflationen landar nära målet på 2 procent – dags för räntesänkning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Inflationen landar nära målet på 2 procent – dags för räntesänkning

Inflationen

Inflationen i Sverige, mätt med Riksbankens KPIF (exklusive ränteeffekter), förväntas uppnå inflationsmålet på 2 procent i december. Denna prognos kommer från flera storbankers ekonomer inför SCB:s offentliggörande av prisstatistik för december. Dessutom förväntas en rad räntesänkningar under året, vilket kan pressa de rörliga bolåneräntorna.

  • KPIF-inflationen beräknas landa på 2,1 procent i december, en minskning från 3,6 procent i november. Huvudorsaken till denna minskning är de lägre elpriserna jämfört med prisökningen i december 2022.
  • Det rena inflationsmåttet, KPI, förväntas ligga kvar på en högre nivå, med prognoser som pekar mot 4,2 procent i december.
  • En första räntesänkning förväntas ske i juni, med ytterligare sänkningar förväntade under resten av året.

Prognoser om räntesänkningar

Det råder en bred enighet att räntetoppen är nådd. Fokus ligger nu på hastigheten och omfattningen av framtida räntesänkningar. Olle Holmgren, ränteexpert på SEB, meddelar att banken överväger att flytta sin första planerade sänkning från juni till maj.

Nordea har gjort en liknande revidering av sin ränteprognos, medan Handelsbankens ekonomer är mer försiktiga och förväntar sig ingen sänkning förrän 2025.

Detta rapporterar gp.se om.

Inflationens framtid

Enligt Holmgren finns det starka indikationer på att inflationen kommer att fortsätta minska, med faktorer som lägre bränslepriser, tecken på minskad varuprisinflation och en starkare krona. Men det finns också osäkerhetsfaktorer, inklusive internationella konflikter, som kan påverka världsekonomin och därmed inflationen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt