Inflationen landar nära målet på 2 procent – dags för räntesänkning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Inflationen landar nära målet på 2 procent – dags för räntesänkning

Inflationen

Inflationen i Sverige, mätt med Riksbankens KPIF (exklusive ränteeffekter), förväntas uppnå inflationsmålet på 2 procent i december. Denna prognos kommer från flera storbankers ekonomer inför SCB:s offentliggörande av prisstatistik för december. Dessutom förväntas en rad räntesänkningar under året, vilket kan pressa de rörliga bolåneräntorna.

  • KPIF-inflationen beräknas landa på 2,1 procent i december, en minskning från 3,6 procent i november. Huvudorsaken till denna minskning är de lägre elpriserna jämfört med prisökningen i december 2022.
  • Det rena inflationsmåttet, KPI, förväntas ligga kvar på en högre nivå, med prognoser som pekar mot 4,2 procent i december.
  • En första räntesänkning förväntas ske i juni, med ytterligare sänkningar förväntade under resten av året.

Prognoser om räntesänkningar

Det råder en bred enighet att räntetoppen är nådd. Fokus ligger nu på hastigheten och omfattningen av framtida räntesänkningar. Olle Holmgren, ränteexpert på SEB, meddelar att banken överväger att flytta sin första planerade sänkning från juni till maj.

Nordea har gjort en liknande revidering av sin ränteprognos, medan Handelsbankens ekonomer är mer försiktiga och förväntar sig ingen sänkning förrän 2025.

Detta rapporterar gp.se om.

Inflationens framtid

Enligt Holmgren finns det starka indikationer på att inflationen kommer att fortsätta minska, med faktorer som lägre bränslepriser, tecken på minskad varuprisinflation och en starkare krona. Men det finns också osäkerhetsfaktorer, inklusive internationella konflikter, som kan påverka världsekonomin och därmed inflationen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.