IPO-kollen: Engcon och Buyersclub mot börsen, Spacett förvärvar Tura och så gick senaste debuterna 4C och My Beat
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-kollen: Engcon och Buyersclub mot börsen, Spacett förvärvar Tura och så gick senaste debuterna 4C och My Beat

IPO-kollen:

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på! Under den gångna veckan har vi bland annat sett debuter för 4C Group samt My Beat...

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Spacett förvärvar elektronikdistributören Tura Scandinavia

Spac-bolaget Spacett har ingått avtal om att förvärva Tura Scandinavia, en distributör av konsumentelektronik, för cirka 240 miljoner kronor. Affären finansieras genom nyemitterade aktier i Spacett och kontanter på 26 miljoner kronor. Säljare av Tura är Voxson Carl L Eriksson.

"Tura är ett familjelett bolag av högsta kvalitet med starka marginaler och fina tillväxtmöjligheter. Navet i Turas verksamhet är det högteknologiska lagret i Nässjö där det finns tillgänglig kapacitet för vidare tillväxt med egna eller externa varumärken", kommenterar Spacetts vd Marcus Bonsib.

Tura kom under förra året att omsätta för drygt 876 miljoner kronor med en ebitda på 78 miljoner kronor. Under de första fyra månaderna av 2022 har tillväxten varit 4 procent med en ebitda på 20 miljoner (19 miljoner samma period i fjol).

Transaktionen förväntas vara slutförd under tredje kvartalet 2022.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Spacett.

My Beat föll kraftigt i tunn premiärhandeln på Spotlight


Mobiloperatören My Beat började den 30 maj att handlas på Spotlight Stock Market. My Beat genomförde inför noteringen av emission av units som tecknades till 80 procent. Bolaget tillfördes 11,6 miljoner kronor före emissionskostnader samt kvittning av tidigare erhållet brygglån och tillhörande kompensation till brygglånegivare samt fick 115 nya aktieägare.

Teckningskursen var 18,15 kronor per unit. Varje unit består av fem aktier och tre vederlagsfria teckningsoptioner TO 1. Teckningskursen motsvarar därmed 3,63 kronor per aktie.

Aktien stängde till kursen 2,17 kronor på noteringsdagen vilket motsvarar en kursnedgång på 40 procent om man endast ser till aktien (och ca 32 procent om man även väger in teckningsoptionerna). I skrivande stund handlas aktien till kursen 2,08 kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för My Beat.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

4C Strategies klättrade i premiärhandeln på First North

Mjukvarubolaget 4C Strategies, som officiellt heter 4C Group, började den 24 maj att handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. 4C Strategies grundades år 2000 och är en leverantör av mjukvarulösningar och expertrådgivning för krisberedskap, samhällssäkerhet och övning. Bolagets mjukvaruplattform heter Exonaut. Bolaget hade 2021 en nettoomsättning på 261 miljoner kronor med en justerad rörelsemarginal på 19 procent.

Nyintroduktionen blev kraftigt övertecknad. Teckningskursen var 35 kronor per aktie. Erbjudandet bestod av 12,93 miljoner aktier, fördelat på 2,86 miljoner nyemitterade aktier och 10,07 miljoner befintliga aktier. De befintliga aktierna säljs av riskkapitalbolaget Priveq, grundaren Andreas Hedskog och vissa andra aktieägare i bolaget, inklusive vissa medlemmar i ledningen.

Ankarinvesterare är Fjärde AP-fonden, Skandia Liv, Skandia Fonder, Carnegie Fonder, Grenspecialisten, LMK Venture Partners, Neptunia Invest, Tibia Konsult och ett konsortium bestående av Erik Syrén, Martin Bjäringer, Tedde Jeansson och Carl Rosvall.

Aktien stängde till kursen 37 kronor på noteringsdagen vilket motsvarar en kursuppgång på knappt 6 procent. Som högst noterades aktien till ca 42 kronor under dagen och i skrivande stund handlas aktien till kursen 37,40 kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för 4C Group.

Sweden Buyersclub genomför en nyintroduktion på First North med första handelsdag 20 juni

Sweden Buyersclub genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market. Erbjudandet omfattar 2,3 miljoner aktier till teckningskursen 8,70 kronor per aktie, vilket motsvarar 20 miljoner kronor före emissionskostnader. Baserat på teckningskursen i erbjudandet och befintligt antal aktier före erbjudandets genomförande värderas bolaget till 40 miljoner kronor.

Bolagets större aktieägare, Altira, Rustan Panday, Richard Båge, Daniel Soussan och Dan Castillo tillsammans med en grupp befintliga och nya investerare har åtagit sig, under förutsättning att vissa villkor uppfylls, förvärva aktier i Erbjudandet för sammanlagt 15 miljoner kronor, motsvarande 75 procent av erbjudandet.

Teckningstiden löper från 24 maj till 8 juni. Första handelsdag på First North blir den 20 juni. Aktien kommer handlas med kortnamnet BUY.

Sweden Buyersclub är en e-handelsplattform med fokus på återkommande medlemsintäkter. Den egenutvecklade tekniska plattformen möjliggör effektiva interna flöden och en minimerad lagerrisk, vilket resulterar i att både medlemmar samt icke-medlemmar i dagsläget kan erbjudas cirka hundra tusen produkter till konkurrenskraftiga priser. Bolaget har byggt upp en bas bestående av fler än 10 000 prenumeranter som genererar medlemsintäkter.

Bolaget omsatte knappt 30 miljoner kronor under 2021, varav drygt 10 miljoner kronor utgjorde medlemsintäkter. Bolaget har fastställt långsiktiga finansiella mål till 2025 där omsättningen ska uppgå till 300 miljoner kronor, varav medlemsavgifter utgör 50 miljoner kronor, med en ebita-marginal om 15 procent.

"Sedan start har varje år av vårt företagsbyggande kännetecknats av kraftig tillväxt i såväl medlemsbas, värdeerbjudande och omsättning. År 2022 är inget undantag. Under första kvartalet växte vi omsättningen med över 100 procent. Nuvarande emission tar Bolaget till lönsamhet och målet 2025 är att nå 300 miljoner kronor i omsättning och 50 miljoner kronor i medlemsintäkter. Vi ser mycket fram emot att ta steget till börsen och välkomna nya investerare på vår fortsatta resa", säger Emil Henriksson, vd för Sweden Buyersclub.

Affärsvärlden: Prickfritt inför Buyersclubs notering


Affärsvärldens IPO-guide har granskat Buyersclub inför noteringen och inte hittat några flaggor.

"Dock noteras under flaggan säljsugen storägare i förhoppningsbolag att bolagets större aktieägare har en lock-up på 6 månader. Det är en jämförelsevis svag lock-up. Samtidigt är de största ägarna teckningsåtagare i emissionen. IPO-guiden stannar emellertid vid att upplysa om detta och hissar ingen flagga."

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Sweden Buyersclub.

Engcon noteras på Stockholmsbörsen under andra kvartalet

Verkstadsindustriföretaget Engcon, som tillverkar tiltrotatorer till bland annat grävskopor, meddelar idag att de vill notera sina sina B-aktier på Nasdaq Stockholm. Priset förväntas som högst bli 46 kronor per aktie, vilket motsvarar ett marknadsvärde på cirka 7 miljarder kronor. Noteringen förväntas genomföras under det andra kvartalet av 2022. Nasdaq Stockholms bolagskommitté har bedömt att Engcon uppfyller börsens krav.

"Bolagets styrelse och koncernledning är av uppfattningen att noteringen kommer att öka den allmänna kännedomen om bolaget, inte minst internationellt i samband med bolagets internationella expansion, vilket ökar bolagets förmåga att attrahera och behålla nyckelpersoner, partners och kunder samt ger tillgång till den svenska och de internationella kapitalmarknaderna", skriver Engcon i sitt pressmeddelande.

Erbjudandet i börsnoteringen kommer inkludera minst 25 procent av Engcons aktier. AP2, Formica Capital, Handelsbanken Fonder, Nordstjernan, ODIN Fonder, Strand Kapitalförvaltning och Svolder har med förbehåll för vissa sedvanliga villkor åtagit sig att förvärva aktier till ett totalt belopp om 1 400 miljoner kronor.

Under senaste 12-månadersperioden fram till sista mars hade Engcon en nettoomsättning på 1 571 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 351 miljoner.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Engcon.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Kryptobolaget Ripple ska undersöka börsnotering efter SEC-stämning avslutats


Kryptovalutabolaget Ripple ska undersöka en börsnotering så fort stämningen från amerikanska börs- och värdepappersmyndigheten SEC är över. Det sade vd Brad Garlinghouse till CNBC.

Företaget använder XRP, världens sjätte största kryptovaluta, för att underlätta gränsöverskridande betalningar. Kryptovalutan har tappat 42 procent av sitt marknadsvärde de senaste 30 dagarna, enligt CoinGecko.

SEC hävdar att bolaget, Garlinghouse och styrelseordförande Chris Larsen engagerade sig i ett olagligt värdepapperserbjudande genom försäljning av XRP. Ripple har argumenterat för att det digitala myntet inte bör behandlas som ett värdepapper, en beteckning som skulle föra det under mycket striktare kontroll.

Rättegången har pågått i nästan 15 månader och Ripple förväntar sig att den ska sluta i år.

Nordec Group planerar en nyintroduktion på First North i Helsingfors

Nordec Group, en finsk leverantör av stålramkonstruktioner för byggbranschen, planerar att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors. Det rapporterar Bloomberg News.

Erbjudande förväntas bestå av en kombination av nyemitterade aktier för minst 7 miljoner euro och befintliga aktier som säljs av Mutares dotterbolag Donges Steel. Vissa ankarinvesterare, däribland Harjavalta och Tirinom, har åtagit sig att teckna aktier för 19,5 miljoner euro till en värdering på av bolaget på högst 65,1 miljoner euro. Evli sköter arbetet med börsnoteringen.

Flera Spac-bolag stöter på problem efter noteringen

Upp emot 25 bolag som börsnoteras genom Spac mellan 2020 och 2021 uppger att de riskerar gå i konkurs, enligt data från undersökningsföretaget Audit Analytics som Wall Street Journal tagit del av.

De berörda företagen utgör mer än 10 procent av alla företag som noterats genom Spac under perioden. Enligt WSJ är det ett tecken på den tuffa perioden som Spac-branschen befinner sig inom.

Flera mindre företag som noterats genom Spac har haft svårt att nå sina prognoser. Lagstiftare har under den senaste tiden försökt göra Spac mer lika vanliga börsnoteringar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien 4C Group

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt