IPO-nytt: 5 kommande svenska noteringar att hålla ögonen på & "Årets IPO 2021" utsedd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: 5 kommande svenska noteringar att hålla ögonen på & "Årets IPO 2021" utsedd

IPO-nytt:

Efter ett något mer avslaget första kvartal har vi under de senaste veckorna sett allt fler kommande IPOs annonseras – här listar vi fem som kan vara värda att hålla ögonen på! Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

EY: Kraftig inbromsning för IPO-marknaden under första kvartalet

Det gjordes globalt 321 börsintroduktioner under första kvartalet 2022, vilket är en minskning med 37 procent från samma period året innan. Det visar senaste EY Global IPO Trends-rapporten från EY.

Även transaktionsintäkterna relaterat till noteringarna kom att falla, ned 51 procent till 54,4 miljarder dollar. Nedgången kom efter att januari varit en rekordstark månad för transaktionsintäkterna.

“Under den andra halvan Q1 ändrades börsutvecklingen dramatiskt i motsatt riktning, vilket resulterade i en stark nedgång i den totala IPO-aktiviteten. Den plötsliga vändningen berodde på en rad olika faktorer, både nuvarande och kommande. Dessa innefattar ökad geopolitisk osäkerhet, volatilitet på flera aktiemarknader, priskorrigeringar i övervärderade aktier från nyligen genomförda IPOs, växande oro för ökade råvaru- och energipriser, effekterna av inflation och potentiella räntehöjningar, samt coronapandemin. Allt detta riskerar att fortsätta hålla tillbaka den globala ekonomiska återhämtningen”, skriver EY.

I Norden verkställdes det bara 17 noteringar, en kraftig minskning från fjolåret.

"Det är tydligt att investerare är i ”risk-off” läge och vill avvakta utvecklingen i världen innan investeringsbeslut fattas", säger Andreas Dalhäll, partner på EY i Norden och Sverige.

...men Nasdaqs noteringschef tror på ökad noteringsaktivitet


Vid årets slut kommer Stockholm återigen stå som vinnare som den mest aktiva marknadsplatsen i Europa, det tror börsoperatören Nasdaqs noteringschef Adam Kostyál, förklarar han för Dagens industri.

Han uppger bland annat att många bolag är startklara och färdiga för att noteras, men att de väntar på rätt tillfälle.

I fjol noterades över 200 bolag på Nordens börser, och flera av dem hade svårt att leva upp till förväntningarna. Kostyál berättar för tidningen att man hela tiden ser över sina noteringskrav och regelverk.

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Skolon genomför en nyintroduktion på First North i andra kvartalet

Skolon har utvecklat en digital plattform för digitala skolverktyg och läromedel. Bolaget avser i samband med noteringen att genomföra en nyemission av aktier på 30 miljoner kronor.

"Vi är ett snabbväxande edtechbolag med en stor etablerad användarbas på närmare en halv miljon unika användare och där vi redan nått ett positivt kassaflöde på vår hemmamarknad i Sverige. Vi har en tydlig vision om att möjliggöra digitalt lärande för alla och vi har idag en väletablerad plattform och ett starkt team för att leverera på den visionen även i en internationell kontext, därför ser jag verkligen fram emot att ta nästa steg i vår tillväxtresa som ett noterat bolag", säger Oliver Lundgren, vd och en av Skolons grundare.

Nio ankarinvesterare har lämnat teckningsåtagande om 15,3 miljoner kronor, motsvarande 51 procent av erbjudandet, till en teckningskurs på 12,50 kronor per aktie, vilket ger ett marknadsvärde på 300 miljoner kronor före erbjudandet. Bland dessa investerare finns Länsförsäkringar Blekinge, Länsförsäkringar Göinge Kristianstad, Länsförsäkringar Kalmar och Entreprenörinvest Sverige.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Skolon.

Nowonomics utsågs till årets bästa IPO av Affärsvärlden


Fintech-bolaget Nowonomics utsågs till årets bästa IPO 2021 i kategorin bäst kursutveckling bland mikrobolag av Affärsvärlden och IPO-guiden. Prisutdelningen ägde rum i går kväll den 11 april i Stockholm. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Från teckningskurs och framåt så har Nowonomics aktie stigit 308 procent mer än OMXS30-index. Det är bäst i klassen och överstiger vida den genomsnittliga relativavkastningen på 13 procent för mikrobolag", lyder motiveringen.

Nowonomics började handlas på Nordic SME den 7 april i fjol.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Nowonomics.

Job Solution genomför en nyintroduktion på First North med första handelsdag 17 maj

Rekryteringsbolaget Job Solution genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market. Bolaget är verksamt i Sverige och Norge inom segmentet "search and headhunting".

Erbjudandet omfattar 500 000 aktier till teckningskursen 30 kronor per aktie. Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 15 miljoner kronor före emissionskostnader på 1,7 miljoner kronor. Bolaget har erhållit teckningsåtaganden om 12,25 miljoner kronor, motsvarande 82 procent av emissionslikviden i erbjudandet. Anmälningstiden löper från 19 april till 3 maj och första handelsdag i aktien blir den 17 maj.

Job Solution värderas före erbjudandet till 93,6 miljoner kronor. Bolaget hade i fjol en omsättning på 25,7 miljoner kronor, en tillväxt på 71 procent. De senaste tre åren har omsättningen vuxit med i genomsnitt 29 procent. "Tillväxten har kombinerats med en god lönsamhet och utdelning till ägarna", skriver bolaget utan att ange närmare hur resultatet varit.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Job Solution.

Vultus planerar genomföra en nyintroduktion på Spotlight i andra kvartalet

Vultus planerar att genomföra en nyintroduktion på Spotlight Stock Market i andra kvartalet 2022. Vultus är ett jordbruksteknikbolag som utvecklar AI-plattformen Fertilizer Ninja för precisionsjordbruk via satelliter. Fertilizer Ninja erbjuder fältspecifika rekommendationer som hjälper lantbrukare att göra snabbare, bättre och djupare bedömningar av deras grödors status. Bolaget är baserat i Lund.

Kapitaltillskottet är avsett att användas till att kommersialisera bolagets plattform på internationella marknader, vidareutveckla produkten, stärka immateriella rättigheter, utveckla nya produkter samt genomföra studier på kolkreditsprogram och hur detta bäst kan implementeras i bolagets strategi och marknadsföring.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Vultus.

Katalysen Ventures nyintroduktion blev övertecknad – aktien börjar handlas den 20 april

Katalysen Ventures nyintroduktion på Spotlight Stock Market blev övertecknad. Aktien kommer börjar handlas den 20 april. Erbjudandet tecknades till 12,5 miljoner kronor, motsvarande en teckningsgrad på 113 procent. Bolaget tillförs 11 miljoner kronor före emissionskostnader på 1,4 miljoner kronor och får 130 nya aktieägare.

"Vi är naturligtvis jätteglada över intresset för vår nyemission. Jag vill tacka samtliga som valt att investera i Katalysen och önskar er varmt välkomna som aktieägare. Nu börjar tillväxtresan på allvar", säger Katalysens vd Peter Almberg.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Katalysen Ventures.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Inuheat genomför en nyintroduktion på Spotligt med första handelsdag 9 maj


Inuheat genomför en nyintroduktion på Spotlight Stock Market med första handelsdag den 9 maj. Inuheat är ett svenskt innovationsbolag som tillverkar värmesystem för integration i klädesplagg för krävande utomhusmiljöer.

Teckningskursen är 28,40 kronor per unit. Varje unit består av fyra aktier och tre vederlagsfria teckningsoptioner TO 2. Teckningskursen motsvarar därmed 7,10 kronor per aktie. Erbjudandet omfattar 1,28 miljoner units och bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 36,4 miljone kronor före emissionskostnader på 2,9 miljoner kronor. Teckningstiden i inleds den 12 april och avslutas den 26 april.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Inuheat.

Sensidose genomför en nyintroduktion på Spotlight med första handelsdag 10 maj

Sensidose genomför en nyintroduktion på Spotlight Stock Market med första handelsdag den 10 maj. Sensidose är ett läkemedelsbolag som utvecklar och säljer individualiserad dosering av tabletter för optimal medicinsk behandling av Parkinsons sjukdom. Bolaget har utvecklat det receptbelagda läkemedlet Flexilev som doseras med hjälp av doseringsapparaten Myfid. Sensidose ska framgent utveckla och lansera en ny doseringsapparat, Orafid, vilken är planerad att marknadslanseras under 2023.

Erbjudandet omfattar units till en teckningskurs på 10,70 kronor. Varje unit består av två aktier och en vederlagsfri teckningsoption TO 1. Teckningskursen motsvarar därmed 5,35 kronor per aktie. Anmälningstiden löper från 19 april till 3 maj.

Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 24,2 miljoner kronor före emissionskostnader på 1,1 miljoner kronor, kvittning av brygglån på 7,5 miljoner kronor samt kompensation till brygglånegivare om 1,5 miljoner kronor.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Sensidose.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Renault kan komma att notera elbilsenhet enligt vd


Franska biltillverkaren Renault planerar att knoppa av sin enhet inom elbilar vilket slutligen kan leda till en notering av verksamheten. Det uppgav vd Luca de Meo under en presskonferens, rapporterar Reuters.

Luca de Meo uppgav att en listning kommer med vissa förutsättningar och att detta är något som man ser över.

Renault-chefen sade vidare att han är "väldigt övertygad" om att bolaget kommer leverera på sin omvandlingsplan efter att ha fått tillgångarna i Ryssland frusna. Renault är storägare i Avtovaz som tillverkar Lada-bilar.

Fitnessplattform-ägaren Mindbody sneglar på börsen

Mindbody, som ligger bakom fitnessplattformen ClassPass, planerar att gå till börsen. Det uppgav vd Josh McCarter i en intervju med Financial Times.

Enligt McCarter är det inte bristen på likviditet som får Mindbody att titta på en listning. Istället handlar det om att ha en “noterad valuta” som bolaget kan använda för förvärv.

Exakt när Mindbody ska till börsen är oklart. Enligt McCarter avgörs detta av marknadsvolatiliteten. Han angav dock nästa år som en bra målsättning för en notering.

IK Investment Partners för samtal om en börsnotering

IK Investment Partners för samtal med rådgivare om en potentiell börsnotering av riskkapitalbolaget. Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till källor.

Enligt källorna kommer noteringen troligen att äga rum under nästa år. Något slutgiltigt beslut har inte fattats, och det finns inte heller några beslut om storlek på noteringen. Riskkapitalbolaget har valt att inte kommentera uppgifterna.

IK Investment Partners grundades 1989 och värderingen bedöms kunna bli cirka 1,5 miljarder dollar. Bolaget är inte ensamma om att överväga en notering. Blackstone är redan listade och EQT har gått mycket starkt på Stockholmsbörsen sedan noteringen 2019. CVC Capital Partners förbereder en notering och värderingen bedöms bli över 20 miljarder dollar.

Historiskt har riskkapitalbolag varit utanför noterad miljö och varit privatägda.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien EQT

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt