IPO-nytt: Så gick det för Oneflow och Tendo, AFV avråder från Katalysen och fler kommande IPOs
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Så gick det för Oneflow och Tendo, AFV avråder från Katalysen och fler kommande IPOs

IPO-nytt:

Trading Direkt sammanfattar årets första IPO-kvartal med fokus på bolag som bland annat SLP, Northgold och Orderhero. Hur gick det för veckans debutanter Tendo och Oneflow? Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Video: Sammanfattning av IPOer för årets första kvartal

Krig och inflation har fått börserna att skaka och många bolag att pausa sina noteringsplaner. Men hur svalt är IPO-klimatet egentligen, och vilka trender finns det? Adam Wahlfeldt och Martin Nilsson försöker reda ut läget efter det första kvartalet i torsdagens Trading Direkt IPO.

Kursraketerna Swedish Logistic Properties (SLP) och Northgold avhandlades – och vad var det som hände med Orderhero egentligen?

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Taam Food Group lägger bud om 87 miljoner på Nordic Rice - planerar notering

Matkoncernen Taam Food Group har lagt ett 87 miljoner kronor stort bud på Nordic Rice, enligt ett pressmeddelande. Köpeskillingen är tänkt att betalas med nyemitterade aktier i Taam.

Köpet uppges vara i linje med Taams ambition att bli den ledande aktören i Norden inom världens kök, så kallad etnisk mat. I dagsläget omsätter koncernen 220 miljoner kronor men med Nordic Rice beräknas den öka till 270 miljoner. Målet är att omsätta en miljard inom tre år.

Taam siktar på en börsnotering under året. Nordic Rice har tidigare aviserat planer på en notering.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Nordic Rice.

Orderhero skjuter på sin notering på First North efter besked från Skatteverket

Orderhero har beslutat att återkallar sin ansökan till Nasdaq First North och skjuter därmed upp sin notering vars första handelsdag var planerad till den 21 april.

Styrelsen har efter noga övervägande bestämt att Orderhero ska skjuta upp noteringen med anledning av nya och ändrade besked från Skatteverket. Orderhero ska säkerställa att bolagets produkter är den i särklass och överlägset bästa lösningen på marknaden samt undanröja alla tvivel för bolagets stabilitet och framtid. Förhandlingar med flera av marknadens ledande kassasystem befinner sig just nu i det absoluta slutskedet, skriver Orderhero.

Bolaget har meddelat Nasdaq First North att man avser att återuppta sin ansökan om notering.

"Jag vill börja med att tacka alla aktieägare och det stora antalet nya investerare som har visat intresse i att överteckna i erbjudandet för ert förtroende och visade stöd. Jag som varit mest delaktig i bygget av det bolag som Orderhero är idag med de tjänster och den inriktning vi tagit är efter ett långt övervägande i samråd med styrelsen tryggare med att vi som bolag skjuter på noteringsprocessen så vi hinner presentera ett ännu starkare erbjudande som vi jobbar på att lansera inom kort", kommenterar Aleksandar Goga, grundare och styrelseordförande.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Orderhero.

Så gick det för veckans debutanter Oneflow och Tendo


Mjukvarubolaget Oneflow började i dag den 8 april att handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Aktien handlas med kortnamnet ONEF. Oneflow är ett SaaS-bolag inom digital avtalshantering.

Erbjudandet att teckna aktier blev kraftigt övertecknat. Erbjudandet utgjordes av 6,11 miljoner nya aktier till teckningskursen 45 kronor per aktie. Det inbringar bolaget 275 miljoner kronor före transaktionskostnader. Därutöver kom erbjudandet att utökas med 580 093 befintliga aktier, eller 26 miljoner kronor, genom den så kallade utökningsoptionen. Erbjudandet omfattar totalt 346 miljoner kronor om också övertilldelningsoptionen på cirka 1 miljon aktier utnyttjas till fullo.

Ankarinvesterarna Swedbank Robur Ny Teknik, Handelsbanken Fonder, Andra AP-fonden och Humle Fonder åtog sig att teckna aktier för 218 miljoner kronor.

Aktien handlas i skrivande stund till kursen 44,79 kronor vilket är ungefär i paritet med teckningskursen på 45 kronor.

Affärsvärlden gav rådet att avstå från att teckna
"Sammantaget är intrycket att aktien säljs ut till en riktig hög värdering. För att se uppsida behöver man tro att tillväxten fortsätter eller accelererar. Oneflow blir det första riktigt stora trycktestet under 2022 på om aktiemarknaden fortfarande kan bortse från den höga förlusttakten och tilltagna prislappen. Vi vågar inte skriva under på det och avstår denna nyintroduktion", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Neutral start även för Tendo
Medicinteknikbolaget Tendo började den 6 april att handlas på Spotlight Stock Market. Bolaget noterar aktier som handlas med kortnamnet TENDO och teckningsoptioner med kortnamnet TENDO TO 1.

Tendo är ett medicintekniskt bolag som utvecklar medicintekniska robotiserade hjälpmedel. Bolaget är i färd med att utveckla produkten Tendo Onegrip, en handske med ett så kallat integrerat exoskelett, som assisterar personer med begränsad handfunktion till följd av en ryggmärgsskada.

Erbjudandet att teckna units, bestående av aktier och vederlagsfria teckningsoptioner, tecknades till 18,75 miljoner kronor, motsvarande en teckningsgrad om 100 procent. Bolaget tillfördes 260 nya aktieägare.

Aktien stängde första handelsdagen till kursen 6,32 kronor vilket motsvarar en kursnedgång för en unit på knappt 2 procent (om man väger in priset på teckningsoptionen). Aktien har därefter fallit tillbaka något.

Läs mer och följ nyhetsflödet på våra bolagssidor för Oneflow och Tendo.

Affärsvärlden ger rådet avstå teckna noteringsaktuella Katalysen Ventures


Stockholmsbolaget Katalysen investerar i nystartade bolag särskilt inom finanssektorn. Ledningen siktar på en första riktig exitvinst, på 25 miljoner kronor, i år. Det krävs för att försvara aktiens premievärdering. Det skriver Affärsvärlden i en analys på torsdagen.

Katalysen ska noteras på Spotlight Stock Market med första handelsdag den 20 april. Teckningskursen är 46 kronor per aktie.

Tidningen hittar två varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Den första flaggan handlar om hög emissionskostnad på 12,6 procent av erbjudandet. Den andra flaggan handlar om bristfällig information i prospektet.

"Affärsvärlden ser risk att bolaget får svårt att försvara sin premievärdering men den som känner extra stort förtroende för personerna bakom bolaget kan teckna. Vårt råd är att avstå denna nyintroduktion", skriver tidningen i sin slutsats.

Bonusvideo från Trading Direkt: VD-intervju med IPO-aktuella Katalysen Ventures.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Katalysen Ventures.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Renewable Ventures Nordic godkänns för notering på Spotlight den 11 april

Investeringsbolaget RVN, Renewable Ventures Nordic, har godkänns för notering på Spotlight Stock Market med första handelsdag den 11 april. Ingen kapitalanskaffning kommer ske i samband med noteringen. RVN har 1 300 aktieägare.

RVN är ett investeringsbolag, vars investeringar företrädesvis görs i tillväxtbolag som avser att genomföra en börsnotering inom en tvåårsperiod. Bolaget arbetar med visionen att bli en partner till tillväxtbolag som avser att börsnotera sin aktie. Investeringarna kan omfatta hela eller delar av företag och betalning kan ske kontant, med egna aktier eller i en kombination därav. Avsikten är att innehaven skall öka i värde och därigenom skapa aktieägarvärde för RVN:s aktieägare.

RVN har i sin investeringsstrategi valt att inte begränsa sig till några sektorer eller branscher och investeringsbesluten kan tas på kort eller lång sikt.

Ambitionen är att genomföra investeringar med befintlig kassa i både onoterade såväl som noterade tillväxtbolag. Det kan betyda att RVN genomför investeringar i bolag som är på väg till en notering, men också att med kassan erbjuda lånefinansiering eller på annat sätt kapitalisera upp bolag.

RVN vill också erbjuda onoterade bolag som har en vilja att notera sig en alternativ väg till notering på en MTF. Det skulle exempelvis kunna ske via ett omvänt förvärv där det onoterade bolaget tar över RVN:s listning på Spotlight Stock Market.

Läs hela nyheten.

Promimic genomför en nyintroduktion på First North med första handelsdag 29 april

Promimic genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market med första handelsdag den 29 april.

Erbjudandet omfattar 5,00 miljoner nyemitterade aktier till teckningskursen 16 kronor per aktie. Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 80 miljoner kronor före emissionskostnader på 6 miljoner kronor, vilket innebär netto 74 miljoner kronor. Det finns även en övertilldelningsoption där den befintliga aktieägaren Almi Invest Västsverige kan sälja 0,50 miljoner befintliga aktier.

Teckningstiden löper från 7 april till 22 april och första handelsdag blir den 29 april. Promimic värderas före erbjudandet till 198 miljoner kronor.

Ankarinvesterare är K-Svets Venture, Chalmers Ventures, Karolinska Development, Marinvest, Erik Penser Bank för kunders räkning, Hans Andersson Holding, Jovitech Invest och Westergyllen som åtagit sig att teckna aktier för sammanlagt 63 miljoner kronor, motsvarande 79 procent av erbjudandet.

Promimic tillverkar, marknadsför och säljer biomaterial för förbättrad osseointegration (inläkning i ben) till ledande företag på marknaderna för ortopediska och dentala implantat. Bolaget avser använda emissionslikviden till att finansiera sin tillväxtplan med fokus på den amerikanska marknaden för ortopediska och dentala implantat.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Promimic.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Vietnamesiska elbilstillverkaren Vinfast ansöker om notering i USA


Vietnamesiska elbilstillverkaren Vinfast har ansökt konfidentiellt om notering i USA, enligt ett uttalande. Det rapporterar Reuters. Bolaget har ännu inte fastställt storleken på sin notering eller prisintervallet.

Vinfast, som ingår i konglomeratet Vingroup, aviserade i förra veckan ett preliminärt avtal om att initialt investera 2 miljarder dollar i en ny fabrik i North Carolina, USA. I den kommer eldrivna bussar och SUV:ar samt batterier för elbilar att tillverkas.

Vinfast hoppas vinna över den amerikanska konsumenten inom elbilssegmentet genom att erbjuda prisvärda eldrivna SUV:ar och en modell till vilken man leasar batterier.

Läs hela nyheten.

Witted Megacorp planerar en nyintroduktion på First North i Helsingfors

Finska programvarubolaget Witted Megacorp planerar att genomföra en nyintroduktion på First North Growth Market i Helsingfors. Det rapporterar Bloomberg News.

Bolaget planerar att ta in högst 8 miljoner euro i form av nyemitterade aktier. Ankarinvesterare har åtagit sig att teckna aktier för 4,6 miljoner euro till en värdering av bolaget på högst 70 miljoner euro.

Läs hela nyheten.

Tencent-uppbackade fordonsteknikbolaget G7 överväger börsnotering i Hongkong

Kinesiska teknikbolaget G7 överväger en börsnotering i Hongkong, som skulle kunna tillföra omkring 500 miljoner dollar. Det rapporterar Bloomberg News, som hänvisar till källor med insyn i frågan.

Bolaget är uppbackat av Tencent och samarbetar med China International Capital, City Group och Morgan Stanley inför den potentiella noteringen.

G7 förklaras använda artificiell intelligens för att genom kameror motverka trötthet hos förare. De har tagit fram ett förarassistanssystem som skickar ut varningar när utrymmet mellan två fordon på vägen är för litet.

2018 bildade man även ett samriskföretag med Singapore-baserade riskkapitalbolaget GLP och Nio Capital, en division inom elbilstillverkaren Nio. Syftet med skapandet var bland annat att fokusera på utveckling av tunga lastbilar som drivs av autonom körning.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Karolinska Development

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt