Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt:

IPO-nytt: Cannabis-, premiumdryck- och corporate finance-bolag mot börsen & årets bästa börsnoteringar korade

AFV listar årets bästa börsnoteringar i olika kategorier. Just nu råder relativt högtryck på IPO-marknaden och nedan läser du mer om några kommande noteringar, bland annat Enexis, Västra Hamnen och Arctic Blue Beverages. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

AFV: Bästa börsnoteringarna – Årets IPO

Affärsvärlden har korat Sveriges bästa börsnoteringar under sitt eventet "Årets IPO". På det här eventet delas pris ut till de bästa börsnoteringarna, de bästa rådgivarna och de bästa aktielistorna.


Det mest prestigefyllda priset är Juryns stora pris, som för 2021 tilldelas Idun Industrier. När det kommer till kategorin Kursutveckling är Checkin.com vinnare bland småbolagen. Spotlight är den marknadsplats som står ut bland listorna, och kammar hem inte mindre än tre vinster.

Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson förklarar dessutom varför det är viktigt att uppmärksamma de bästa börsnoteringarna – och berättar även om vilka aktörer som lyser med sin frånvaro.

Här kan du lyssna på poddavsnittet där vinnarna koras.

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.


Där finner du även en smidig IPO-kalender för att få en snabb överblick över aktuella och kommande svenska noteringserbjudanden att läsa mer om!

Enexis avser genomför ett nyintroduktion på First North

Enexis, ett investeringsbolag som fokuserar på den europeiska marknaden för legal cannabis, offentliggör sin avsikt att genomföra en notering av bolagets B-aktier på Nasdaq First North Growth Market.


Erbjudandet avses att genomföras under det andra kvartalet 2022 och planeras att riktas till allmänheten i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Fullständiga villkor, anvisningar och instruktioner för erbjudandet kommer att inkluderas i det EU-tillväxtprospekt som offentliggörs av bolaget i samband med erbjudandet.

Enexis portfölj består av 19 investeringar. Ytterligare information om portföljinnehaven, substansvärde och andra nyckeltal kommer att offentliggöras i samband med erbjudandet.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Enexis.

Affärsvärlden ger ett neutralt råd för noteringsaktuella Västra Hamnen Corporate Finance

Corporate finance-firman Västra Hamnen ska noteras på First North. Tillväxten och lönsamheten har varit riktigt stark senaste två åren. Det skriver Affärsvärlden i en analys på tisdagen.

Aktien ska noteras på First North den 6 maj. Teckningskursen är 100 kronor per aktie. Erbjudandet i samband med noteringen uppgår till 21 miljoner kronor och avser i sin helhet befintliga aktier som säljs av vd Oscar Ahlgren. Ingen ny kapitalanskaffning genomförs alltså. 16 miljoner kronor, motsvarande 76 procent av erbjudandet är på förhand säkrat av teckningsåtagare.

"Med tanke på hur norska ABG värderas så är det sannolikt att också Västra Hamnen kommer värderas till ensiffriga vinstmultiplar. Potentiella "toppvinster" brukar värderas lågt av aktiemarknaden. Kanske kan en notering av Carnegie från deras huvudägare, riskkapitalbolaget Altor, höja temperaturen och värderingarna i sektorn. Direktavkastningen för Västra Hamnen på våra prognoser för kommande år är kring 6 procent. Utfallet under 2021 var hela 16 procent. Västra Hamnen är i hög grad beroende av enskilda nyckelpersoner. Det är en risk även om personalomsättningen varit låg historiskt. Rådet blir neutral", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Västra Hamnen.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Arctic Blue Beverages genomför en nyintroduktion på First North med första handelsdag 12 maj

Arctic Blue Beverages genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market. Teckningstiden löper från 20 april till 4 maj och första handelsdag är den 12 maj.

Det finska bolaget Arctic Blue Beverages är ett nordiskt dryckesföretag vars mest kända produkter är den flerfaldigt Arctic Blue Gin, Arctic Blue Gin Navy Strength och den mjölkfria ginbaserade havrelikören Arctic Blue Oat.

Erbjudandet omfattar 1,87 miljoner units till teckningskursen 15 kronor per unit. Varje unit består av tre aktier, två vederlagsfria teckningsoptioner TO1 och två vederlagsfria teckningsoptioner TO2. Teckningskursen motsvarar därmed 5 kronor per aktie.

Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 28 miljoner kronor före emissionskostnader på 3,7 miljoner kronor. Arctic Blue Beverages värderas före erbjudandet till 57,6 miljoner kronor.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Arctic Blue Beverages.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Spotify-konkurrenten Deezer tar bakvägen till börsen - ska noteras via Spac


Musikströmningstjänsten Deezer, en konkurrent till Spotify, ska börsnoteras via en Spac-fusion med Paris-noterade I2PO som backas av franska Pinault-familjen. Värderingen är cirka 1,05 miljarder euro, enligt ett pressmeddelande.

Avtalet ger Deezer 425 miljoner euro att investera i tillväxt, och målet är att nå 1 miljard euro i intäkter år 2025. Deezer har en marknadsandel om 29 procent i Frankrike och 17 procent i Brasilien. Globalt är andelen runt 2 procent.

Pinault-familjen är den kontrollerande aktieägaren i Gucci-ägaren Kering.

Cnooc slog i maxtaket i samband med börsdebut i Shanghai

Det kinesiska statliga oljebolaget Cnooc fick bästa möjliga börsstart i Shanghai på torsdagen. Aktien rusade på kort tid till maximalt tillåtna 44 procent innan ett temporärt handelsstopp infördes, rapporterar Nikkei Asia.

När handelsdagen var över handlades aktien till 13,79 yuan, upp 27,7 procent från introduktionskursen på 10,80 yuan per aktie.

Cnooc var tidigare listade i USA men avnoterades i oktober efter att ha svartlistats på grund av kopplingar till Kinas militär. Bolaget har aktien också noterad i Hongkong.

Cnooc har sagt att pengarna från Shanghai-noteringen ska användas för finansiering av gas- och oljeprojekt i Kina och internationellt.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Arctic Blue Beverages

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt