IPO-nytt: EY spår ännu ett starkt noteringsår, 5 spännande svenska IPOs och analyshusets utländska toppkandidater
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: EY spår ännu ett starkt noteringsår, 5 spännande svenska IPOs och analyshusets utländska toppkandidater

IPO-nytt:

EY spår ännu ett starkt noteringsår och på den svenska scenen rapporterar vi idag om ett antal bolag som är aktuella för kommande noteringar, bland annat Lyckegård, Dynamic Code, Smart Valor och Bawat. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Fanatics, Instacart och Reddit bland toppkandidater att noteras i år


Fanatics, Instacart och Reddit är några av favoriterna att gå till börsen under 2022, enligt analyshuset MKM. Det rapporterar Bloomberg News.

Baserat på ett antal parametrar har MKM listat 20 toppkandidater att noteras i år. Förutom den omnämnda trion nämns också Airtable, Automation Anywhere, Automattic, Avant, Chime, Databricks, Dataminr, Discord, Gusto, Figma, Houzz, Klaviyo, Plaid Technologies, Service Titan, Stripe, Tanium och ThoughtSpot.

Elva av bolagen var också med på MKM:s lista över potentiella noteringar under 2021, som blev ett urstarkt år för börsnoteringar.

Läs hela nyheten.

EY: 2021 var det starkaste noteringsåret på 20 år – 2022 väntas också bli ett starkt år

Enligt rapporten EY Global IPO Trends var 2021 det starkaste noteringsåret på 20 år. Detta trots en något mättad avslutning under fjärde kvartalet. Spac-bolag väntas få ett tufft 2022, men de låga räntorna håller marknaden öppen ett tag till, enligt EY:s noteringsexpert Andreas Dalhäll.

Genom rapporten Global IPO Trends kartlägger rådgivnings- och revisionsföretaget EY genomförda börsintroduktioner, IPOs, på reglerade marknader och handelsplattformar. Ett väldigt starkt tredje kvartal följdes av ett något svagare fjärde kvartal, men enligt rapporten var fjolåret det mest aktiva på 20 år. I Norden genomfördes mer än 200 nyintroduktioner till ett transaktionsvärde om 22 miljarder dollar.

"Vi har sett en dramatisk ökning även på den nordiska marknaden. Och om vi enbart tittar på Sverige så är det även här det starkaste året på ett par decennier. Totalt sett blev det över 30 noteringar på huvudlistan, att jämföra med ett vanligt år där runt hälften av detta är brukligt. Parallellt såg vi mer än 100 noteringar på First North", säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Det första kvartalet är av tradition det lugnaste vad gäller nyintroduktioner. Det till trots menar Andreas Dalhäll att det finns indikationer på att fler och fler kommer noteras under första kvartalet. Totalt sett så ser även 2022 ut att bli ett starkt noteringsår, om än inte i paritet med 2021 års nivåer, bedömer EY.

Läs hela nyheten.

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Hodl Spac Europe börjar i dag handlas på Spotlight Stock Market

Spac-bolaget Hodl Spac Europe börjar i dag den 21 januari att handlas på Spotlight Stock Market. Aktien handlas med kortnamnet HODL.

Hodl Spac Europe är ett svenskt förvärvsbolag eller spac, special purpose acquisition company, vars syfte är att ta in kapital och inom 24 månader, med möjlighet av förlängning upp till 36 månader, genomföra förvärv av ett eller flera onoterade målbolag. Hodl fokuserar på målbolag som erbjuder produkter eller tjänster inom blockchain-industrin.

Erbjudandet att teckna aktier i bolaget inför noteringen blev kraftigt övertecknat. Bolaget tillfördes 29,5 miljoner kronor före emissionskostnader och 1 100 aktieägare. Teckningskursen var 5 kronor per aktie.

Aktien handlas i skrivande stund (strax efter öppning) strax ovanför teckningskursen.

"Spännande med det stora intresset för HODL SPAC! Vi är ödmjuka inför det förtroende det visar för teamet, men kanske viktigast av allt den nyfikenhet som uppenbarligen finns för blockchain och dess potential", kommenterar bolagets vd Vahid Toosi.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Hodl.

Lyckegård genomför en nyintroduktion på First North med första handelsdag 21 februari


Lyckegård Group genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North. Första handelsdag i aktien är planerad till den 21 februari. Lyckegård utvecklar och säljer mekaniska lösningar för hantering av ogräsproblem i främst spannmålsodling. Vidare erbjuder bolaget kunskap och redskap för sådd, harvning, kultivering och gödselmyllning för den hållbare lantbrukare.

Anmälningstiden löper från 20 januari till 3 februari. Teckningskursen är 5,95 kronor per aktie. Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 32,4 miljoner kronor före emissionskostnader. Erbjudandet är säkrat till 60 procent genom teckningsförbindelser. Bolaget värderas före erbjudandet till 59,9 miljoner kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Lyckegård.

Dynamic Code har tagit ett steg närmare notering

Diagnos- och hälsotestbolaget Dynamic Code har tagit ett steg närmare notering och har nu fått in 1 200 aktieägare genom det Pepins-noterade bolaget DC Partners.

”Nu kommer vi ett steg vidare i att förbereda en notering under första halvåret 2022”, säger Petter Lundström, styrelseordförande i Dynamic Code till Di Digital.

Det var i somras som bolaget meddelade att man kommer att lämna Pepins för att istället söka en traditionell börsnotering. Bolaget ger ingen information om marknadsplats eller värdering. Värderingen på Pepins låg runt 1,2 miljarder kronor.


I det tredje kvartalet omsatte bolaget 54,9 miljoner kronor, varav 44,9 miljoner kronor avser affären med Folkhälsomyndigheten.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Dynamic Code.

Bawat avser genomföra en nyintroduktion på First North i mars

Bawat Water Technologies avser att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Premier Growth Market i Stockholm i mars i år. Erbjudandet kommer bestå av units, bestående av aktier och teckningsoptioner, för upp till 100 miljoner kronor.

Kapitaltillskottet ska användas för att stödja en global kommersialisering av bolagets patenterade värmebaserade lösning för behandling av barlastvatten för att minska miljöpåverkan från internationell sjöfart.

Bawat grundades 2011 som ett danskt greentech-ingenjörsföretag för att skapa en miljövänlig lösning för problemet med behandling av barlastvatten.

Bolaget uppnådde sin första kommersiella försäljning 2019 och förväntar sig att orderingången kommer att uppgå till 5 miljoner euro för 2022.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Bawat.

Smart Valor vill dra in 21,7 miljoner i samband med noteringen på First North

Schweiziska Smart Valor, som driver en investeringsplattform inom digitala tillgångar, siktar på att dra in 21,7 miljoner kronor från noteringen av sina svenska depåbevis, SDR, på First North i Stockholm.

Därutöver kommer bolaget också att genomföra två private placements på totalt 110,6 miljoner kronor. Bolaget har satt teckningskursen i noteringen till 57,50 kronor per SDR. En SDR motsvarar en underliggande aktie i bolaget. Totalt erbjuds 378 000 SDR:er. Teckningsperioden är mellan 21 januari och 3 februari. Första handelsdagen är beräknad den 10 februari.

Smart Valor tänker använda likviden från noteringen och emissionerna till att skala upp sin verksamhet, investera i produktexpansion och rusta upp balansräkningen.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Smart Valor.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Rekordintresse från privatsparare inför LG Energy Solutions notering

Intresset fortsätter att vara rekordhögt inför sydkoreanska batteritillverkaren LG Energy Solutions notering.

Efter att först de institutionella investerarna visat intresse för att teckna 13 gånger fler aktier än vad som ställts ut, har nu de privata investerarna lämnat in ett teckningsintresse på nästan 70 gånger erbjudandets storlek. Det rapporterar Reuters med hänvisning till KB Securities som är en av de ansvariga för noteringen.

Privatinvesterare tecknade för totalt 114 biljoner won, motsvarande 870 miljarder kronor. Den fastställda teckningskursen väntas bli presenterad på fredag.

LG Energy, som är dotterbolag till LG Chem, väntas få en värdering på 59 miljarder dollar i samband med noteringen. Det gör bolaget till Seoulbörsens tredje mest värdefulla efter Samsung Electronics och SK Hynix.

Läs hela nyheten.

Räddade spanska banken Ibercaja ska till börsen

Spanska banken Ibercaja planerar att gå till börsen vilket är i linje med de villkor som banken fick ställa upp på när den räddades av staten 2012. Det framgår av ett uttalande, rapporterar Reuters.

Den spanska staten har gett tidigare sparbanker som Ibercaja fram tills slutet av nästa år att göra en notering eller anskaffa kapital. Detta så att de stiftelser som kontrollerar bankerna kan minska sin exponering.

I Ibercajas fall har dess ägarstiftelse en andel på 88 procent. Denna nivå vänta krympa till 46,09 procent när stiftelsen säljer av aktier under noteringen.

Ibercaja uppgav inte när det tänker gå till börsen.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Bawat Water

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt