IPO-nytt: Neutralt råd för årets första notering; blockkedje-spac:en Hodl
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt: Neutralt råd för årets första notering; blockkedje-spac:en Hodl

IPO-nytt:

Affärsvärlden lockas inte tillräckligt av Hodl – ett spac-bolag som siktar in sig på ett förvärv inom blockkedjeteknik. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  veckans tidigare "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Dentalum rekryterar ny finanschef och siktar på börsnotering 2023

Tandvårdskedjan Dentalum rekryterar Jens Bruno som ny finanschef. Avgående finanschef Sofi Eriksson övergår till en strategisk roll som verkställande rådgivare med fokus på förvärv och ledning av förberedelser för bolagets planerade börsnotering under 2023.

Jens Bruno kommer närmast från rollen som finanschef på spelbolaget Spiffbet. Han kommer att ingå i koncernledningen och tillträder befattningen den 11 april.

Dentalum har haft en kraftig tillväxt och förvärvat 21 tandvårdskliniker de senaste två åren. Bolaget genomförde i förra månaden en riktad nyemission som tillförde 170 miljoner kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Dentalum.

Affärsvärlden ger ett neutral råd för noteringsaktuella spac-bolaget Hodl Spac Europe


Hodl Spac Europe, som blir årets första svenska notering, är ett spac-bolag i miniformat. Bolaget tar in 30 miljoner kronor för att förvärva bolag inom blockkedjeteknik. Det skriver Affärsvärlden i en analys på tisdagen.

Hodl Spac Europe ska noteras på Spotlight Stock Market den 21 januari. Teckningstiden avslutades den 13 januari och teckningskursen är 5 kronor per aktie.

Tidningen hittar två varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Den första flaggan handlar om tveksamma incitament, där bolagets sponsorer tar liten risk jämfört med andra investerare. Den andra flaggan handlar om cv med plumpar, bolagets vd har varit ledamot i två startups som försatts i konkurs.

"Affärsvärlden lockas inte av spac:en men vi vill inte heller nödvändigtvis avråda den blockchain-bitne att investera. Även om man kan konstatera att det är hög risk i den typ av bolag Hodl söker så lär man åtminstone inte förlora några stora pengar innan ett förvärv har gjorts. Kanske kan Hodl också utnyttja den volatila marknaden till sin fördel. Spacett har fått en bra inledning på börsen och den som tecknar Hodl kanske även kan hoppas på en släng av kryptohysteri. Vi ställer oss neutrala till aktien", skriver tidningen i sin slutsats.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Hodl Spac.

Agilit Holdings företrädesemission blev övertecknad – aktien ska noteras på First North 28 februari


Mjukvarubolaget Agilit Holdings företrädesemission tecknades till 114 procent och blev därmed övertecknad. Bolaget tillförs 6,3 miljoner kronor före emissionskostnader på 0,4 miljoner kronor.

Bolaget erbjuder den digitala plattformen Curando för samla ett företags eller en vårdgivares processer kring hälsa, hälsotjänster och hälsodata på ett och samma ställe. Plattformen har drygt 100 000 användare.

Verksamheten bedrevs tidigare under moderbolaget Curando Nordic, som under 2021 genomförde ett omvänt förvärv av Vo2 Cap Holding, resulterande i att Vo2 Cap Holding övertog Curando Nordics plats på Nasdaq First North Growth Market medan verksamheten överfördes till dotterbolaget Agilit som i sin tur knoppades av till aktieägarna. Agilit ska nu noteras på First North och första handelsdag är planerad till den 28 februari.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Agilit.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Riskkapitalbolaget TPG steg i premiärhandeln - värt över 10 miljarder dollar


Private equity-jätten TPG steg 15,3 procent i sin premiärhandel på Wall Street och finansbjässens börsvärde är nu över 10 miljarder dollar. Bolaget tog in över 800 miljoner dollar i samband med noteringen.

TPG har funnits i trettio år och bolaget är en i raden av private equity-bolag som valt att gå till börsen, däribland svenska EQT. Framöver siktar företaget på en expansion till områden som infrastruktur och krediter.

"Vi kommer att fortsätta att bygga upp bolaget på det viset som vi har gjort historiskt - organisk tillväxt, se möjligheter och bygga på dessa", uppgav vd Jon Winkelried till Reuters.

Läs hela nyheten.

Enormt institutionellt intresse inför LG Energy Solutions notering

Sydkoreanska batteritillverkaren LG Energy Solutions har erhållit intresse från institutionella investerare på 80 miljarder dollar för sin notering. Det är hela 13 gånger mer än de 6 miljarder dollar som avsatts för denna investerargrupp, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

LG Energy siktar på att totalt dra in 10,7 miljarder dollar från listningen. Orderböckerna kommer att stänga på onsdag och priset fastställas på fredag.

En talesperson för bolaget sade att känslan är att efterfrågan har varit bra men kunde inte kommentera specifika siffror.

LG Energy, som är dotterbolag till LG Chem och har på kundlistan bolag som Tesla och General Motors, kan få en värdering på nästan 59 miljarder dollar. Det skulle göra bolaget i sådana fall till det tredje mest värdefulla på Seoulbörsen efter Samsung Electronics och SK Hynix.

Läs hela nyheten.

WeTransfer ansöker om notering på Amsterdambörsen

Filöverföringstjänsten WeTransfer har ansökt om notering på Amsterdambörsen. Bolaget har 87 miljoner månatliga användare och väntas ha haft en omsättning på 100 miljoner euro under 2021.

Det är inte första bolaget som väljer bort London för Europa. Sir Richard Branson meddelade nyligen att han noterar en spac i Amsterdam istället för London.

WeTransfer grundades i Amsterdam 2019 av Rinke Visser, Bas Beerens och Nalden.

Läs hela nyheten.

Thyssen Krupps enhet inom vätgas överväger börsnotering till värdering på 3-6 miljarder euro

Tyska industrikonglomeratet Thyssen Krupps dotterbolag Uhde Chlorine Engineers överväger en börsnotering där bolaget bedöms kunna värderas till mellan 3-6 miljarder euro. Det uppger källor till Reuters.

Tyhsenkrupp äger i dagsläget 66 procent av Uhde Chlorine Engineers, medan italienska Industrie De Nora äger resterande andel.

Uhde Chlorine Engineers väntas sälja nya aktier för uppemot 600 miljoner euro i noteringen, vilket innebär att Thyssen Krupps ägarandel lär reduceras till 10-20 procent efter att bolaget har gått till börsen.

I samband med noteringen ska dotterbolaget byta namn till Thyssenkrupp Nucera.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien RightBridge Ventures

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt