Köpläge eller avstå? 5 analytiker om Bravida efter veckans turbulens och kursfall
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Köpläge eller avstå? 5 analytiker om Bravida efter veckans turbulens och kursfall

Köpläge

Installationbolaget Bravida har nyligen hamnat i blåsväder efter anklagelser om oschyssta faktureringsmetoder. Incidenten har fått stor påverkan på aktiekursen och analytikernas syn på incidenten går isär – avstå eller bra köpläge?

  • Bravida har hamnat i en förtroendekris efter att Region Skåne hävde sitt ramavtal med företaget på grund av anklagelser om överdrivna fakturor.
  • Affärsvärlden tror att Bravida kan vara ett lönsamt innehav trots de pågående svårigheterna.
  • Bland övriga analytiker går åsikterna isär kring indicenten och framtiden för bolaget och dess aktie.

Som Börskollen tidigare har rapporterat om har Bravida upplevt en förtroendekris sedan Region Skåne avbröt sitt ramavtal med företaget och flera av bolagets övriga storkunder har inlett granskning av bolaget.

Anledningen till detta var anklagelser om att Bravida skulle ha överdrivit fakturor, något som också har lett till en polisanmälan mot företaget av regionen till Ekobrottsmyndigheten.

Bolagets aktiekurs har i samband med händelserna fallit mer över 20 procent, men har under de senaste dagarna återhämtat delar av fallet.

"Stabilt bolag i tillfälligt trubbel"-exempel

Även om situationen för Bravida är problematisk just nu, bedömer Affärsvärlden att företaget representerar en klassisk "stabilt bolag i tillfälligt trubbel" scenario. Om företaget lyckas navigera genom denna kris, kan det mycket väl visa sig vara ett lönsamt innehav på längre sikt.

Enligt Affärsvärlden finns det en potential i Bravidas aktie på upp till 40 procent inom de närmaste åren. Trots den pågående krisen behåller tidningen därför sitt köpråd för bolaget.

Detta skriver Affärsvärlden, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Övriga analytiker om Bravida – köp eller sälj?

Utöver Affärsvärlden kan vi också summera att det råder minst sagt delade meningar om Bravida efter turbulensen.

Kepler Cheuvreux väljer att behålla köp, men sänker riktkursen till 87 kronor (93) och ser kortsiktig turbulens men lyfter också "om detta visar sig vara en engångsföreteelse har vi inga tvivel om att marknaden överreagerade."

Vad gäller Q1-rapporten anser Kepler att man bör ha försiktiga förväntningar givet de tuffa jämförelsetalen, men också från att Thunesvedt-förvärvet inte väntas uppvisa någon lönsamhet vilket kommer att spä ut ebita-marginalen, samt att vändningen i mycket lågt lönsamma Danmark är i ett tidigt skede.

Efter faktureringshärvan får Bravida lämna Swedbanks fokusportfölj med motiveringen; ”Efter det att Region Skåne rivit dess ramavtal och polisanmält bolaget för överfakturering har aktien under den senaste veckan fallit kraftigt. Den mer kortsiktiga handeln i aktien kommer mest sannolikt också även framöver att överskuggas av denna utredning och vi ser därför att det finns en risk för ett lägre investerarintresse till dess att mer klarhet bringats”, skriver Swedbank enligt bankens placeringssajt Aktiellt.

Nordea tror att aktien kortsiktigt kommer att repa sig, men lyfter också att det är unikt att ett företag polisanmäls, vilket skedde när Region Skåne hävde ett avtal och anmälde bolaget för överfakturering. Banken uppger till Dagens industri att deras branschkontakter aldrig tidigare stött på en liknande situation.

Enligt Nordea finns det en "uppblåst oro" om strukturella problem inom Bravida, något som banken inte anser vara fallet. Nordea tror heller inte på anklagelserna om systematisk och medveten överfakturering som revisionsbolaget EY framfört i sin rapport.

Banken förutser dock vinstpress under första halvan av året, inte minst på grund av pågående rättsprocesser i Danmark och Norge, och anser därmed inte att bolaget är ett attraktivt case på längre sikt.

SEB å sin sida tror inte att Bravida är värre än andra bolag i industrin utan anser tvärtom att Bravida är en av de mest seriösa aktörer i branschen. "De finansiella effekterna av anklagelserna kommer sannolikt vara begränsade och vi tror att det är dags för Bravida att lansera ett återköpsprogram", skriver SEB i sin analys och upprepar rekommendationen köp med en ny riktkurs på 91 kronor (90).

Slutligen kan vi också rapportera att Carnegie valde att sänka Bravida till behåll (köp) och upprepar sin riktkurs på 95 kronor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Bravida

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt