Nobia stärker balansräkningen men osäkerheten kvarstår
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

Nobia stärker balansräkningen men osäkerheten kvarstår

Nobia

Kökstillverkaren Nobia har under det senaste året vidtagit flera åtgärder för att förbättra sin ekonomiska situation. Bolaget har sålt verksamheter och genomfört en företrädesemission på över en miljard kronor. Trots dessa insatser bedömer Affärsvärlden att osäkerheten kring bolaget är stor på kort sikt.

  • Nobia har avyttrat verksamheter i Nederländerna och Österrike.
  • Företrädesemission på drygt 1,2 miljarder kronor genomförd.
  • Affärsvärlden ger en neutral rekommendation för aktien.

Åtgärder för att stärka balansräkningen

Nobia har under året arbetat intensivt för att förbättra sin balansräkning och minska sin skuldsättning. I detta arbete har bolaget valt att avyttra verksamheterna i både Nederländerna och Österrike. Dessutom har Nobia genomfört en sale-and-leaseback affär med sin fabrik i Jönköping, vilket innebär att fabriken sålts men att Nobia fortsätter att hyra den för sin produktion. En företrädesemission på drygt 1,2 miljarder kronor har också genomförts för att ytterligare stärka den finansiella positionen.

Detta skriver Affärsvärlden, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Affärsvärldens bedömning

Trots dessa betydande insatser uttrycker Affärsvärlden en viss skepsis mot Nobia på kort sikt. Tidningen menar att osäkerheten kring bolaget är stor och att de föredrar andra alternativ inom bygg- och renoveringssektorn. I sin slutsats skriver Affärsvärlden: "Kortsiktigt är osäkerheten rätt stor. Nobia är ingen av Affärsvärldens favoriter bland bolagen med exponering mot bygg och renovering. Rådet blir neutral. Vi föredrar mycket hellre badrumskoncernen Svedbergs."

På Börskollen fortsätter vi att bevaka Nobias utveckling noggrant och kommer att rapportera om ytterligare förändringar som kan påverka bolagets framtid.

Börskollen om Nobia

Nobia är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern NOBI på Mid Cap. Nobia verkar inom sektorn Sällanköpsvaror och aktien har 10882 st ägare hos Avanza samt 3168 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Nobia är ett tillverkningsbolag. Bolaget är specialiserade inom tillverkning och utveckling av kökslösningar. Produkterna vidaresäljs under ett flertal varumärken på den europeiska marknaden och innefattar huvudsakligen Marbodal, Petra och Sigdal. Kunderna består av både privat- och företagskunder. Bolaget var tidigare en del av Stora Enso och bildades under 1996. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Nobia, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nobia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt