SEB: Räntan kan sänkas i juni
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

SEB: Räntan kan sänkas i juni

SEB:

Riksbanken sänker styrräntan igen först i augusti, enligt en färsk prognos i en rapport från storbanken SEB:s ekonomer. Men det kan bli redan i juni, resonerar de.

"En sänkning i juni kan inte uteslutas men kräver att inflationen blir lägre i maj än i vår nuvarande prognos", skriver de i en ny upplaga av rapportserien Ögat.

"Svensk inflation överraskade på nedsidan i april och om trenden fortsätter riskerar inflationen i alla fall tillfälligt hamna under målet", tillägger de.

För helåret räknar SEB:s ekonomer med totalt fyra räntesänkningar från Riksbanken, om man räknar in den första sänkningen på åtta år i början av maj. Det skulle ge en styrränta på 3,00 procent i slutet av året.

För att det ska bli en räntesänkning i juni tror SEB:s ekonomer att det behövs ännu en överraskning på nedåtsidan när det gäller svensk inflation.

Fokus ligger på den underliggande inflationen.

"Om KPIF exklusive energi överraskar på nedsidan jämfört med vår prognos i maj finns det en möjlighet till en sänkning i juni", skriver de.

KPIF-inflationen exklusive energi låg på 2,9 procent i april.

I penningmarknadens prissättning ligger sannolikheten för en sänkning av styrräntan i juni på lite drygt 30 procent.

"Vi anser att detta är rimligt", skriver SEB:s ekonomer.

Fakta: Tusenlappar att tjäna på bolånet

Skulle boräntorna hänga med styrräntan ned 1 procentenhet drar det ned räntekostnaden för ett bolån på tre miljoner med 30 000 kronor per år eller 2 500 kronor per månad, om man bortser från ränteavdragets effekter.

Riksbankens så kallade räntebana pekar på två sänkningar av styrräntan till i år, ned till 3,25 procent, efter den första sänkningen på över åtta år i början av maj.

SEB:s ekonomer räknar med tre sänkningar till, ned till 3,00 procent. Andra bedömare tror att det kan bli ännu mer. Nordeas ekonomer räknar med fem sänkningar till i år.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt