Skogsjätten gör miljardnedskrivning – kopplas till förlustaffär i Kina
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Skogsjätten gör miljardnedskrivning – kopplas till förlustaffär i Kina

Skogsjätten

Skogsindustriföretaget Stora Enso står inför en nedskrivning på 5,4 miljarder kronor, vilket enligt analytiker sannolikt har att göra med en förlustgivande affär i Kina. En förlustförsäljning av kartongfabriken i Beihai kan vara den främsta orsaken till denna stora nedskrivning.

Till Dagens Industri uttalar sig flera analytiker om situationen och menar att det finns en stark koppling mellan nedskrivningen och företagets verksamhet i Kina. Danske Banks skogsanalytiker, Oskar Lindström, är en av de som stärker detta antagande.

En stor del av nedskrivningen kopplad till verksamhet i Kina

Enligt Lindström är det sannolikt att en stor del av nedskrivningen, som uppgår till 4 miljarder kronor i fasta tillgångar, är relaterad till en förlustförsäljning av kartongfabriken i den kinesiska staden Beihai. Lindström menar att det går att dra slutsatsen att företaget kommer att få 400 miljoner dollar mindre än vad de ursprungligen investerade i verksamheten.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Stora Enso bekräftar jättenedskrivning

Stora Enso bekräftade igår att bolaget ska ta en nedskrivning på 514 miljoner euro under det fjärde kvartalet 2023. Detta är ett klart besked som ger tyngd åt analytikernas antaganden om att företagets svårigheter i Kina kan vara en bidragande orsak till denna stora nedskrivning.

Om Stora Enso R

Stora Enso R är ett bolag från Sverige och listat på Large Cap. Bolaget verkar inom sektorn Material och aktien har 14141st ägare hos Avanza samt 3135st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Stora Enso är en global skogsindustrikoncern. Inom koncernen återfinns produktion och utveckling av tidnings- och bokpapper, konsumentkartonger, industriförpackningar samt övriga träprodukter. Koncernen har verksamhet på global nivå med störst närvaro inom Europa samt Nordamerika. Bolaget grundades 1998 vid sammanslagningen av Finska Enso och svenska Stora Kopparbergs Bergslags Aktiebolag.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.