Snabb 5G-utbyggnad – men Sverige sena på bollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Snabb 5G-utbyggnad – men Sverige sena på bollen

Snabb

5G-utbyggnaden i Sverige har tagit fart. Varje dag sätts nya basstationer upp i landet. Men alldeles för sent, varnar kritiker.

På sågverket Fiskarhedens Trävaru i Dalarna rullar truckar omkring med stockar fastklämda mellan sina käkar. Varje stock har 3D-skannats, och det gäller att hitta rätt att skicka in i sågverket. Truckarna är uppkopplade till bolagets egna 5G-nät, liksom bevattningspumparna och mobila kontor.

Tidigare körde man wifi, men när uppkopplade bilar passerade utanför stördes systemet. Truckarna tappade uppkoppling, vilket ledde till irritation och bekymmer.

– Vi såg ju problem mot slutet. Det var mellan 1 000 och 1 500 störande punkter per dygn i vårt wifi-nät, säger informationschefen Sven-Erik Andersson.

Rapp utrullningstakt

Till skillnad från tidigare mobilnätsgenerationer är det kanske inte vanligt folk som främst kommer att dra nytta av 5G. I stället pekas industrin ut, som blickar mot självkörande fordon och komplexa system som behöver kunna kommunicera med varandra. Det handlar om gruvor, hamnar och lastbilar som förarlösa ska rulla på motorvägarna.

– 5G är en innovationsplattform. Den används framför allt för att du ska kunna koppla upp väldigt många enheter säkert på ett snabbt sätt, säger Patrik Sandgren på branschorganisationen Teknikföretagen.

Men jämfört med många andra länder kom utbyggnaden av nätet i gång sent. Den statliga auktionen av spektrumbanden drog ut på tiden. I slutet av 2022 låg Sverige i botten i EU, där bara var femte svensk hade tillgång till 5G.

– Självklart hade vi önskat att vi hade kunnat börja tidigare. Men nu hamnade vi i det läget, säger Sara Kebert, nätexpert på Telenor.

Numera går utbyggnaden i en rasande takt. För Telenor och Tele2, som moderniserar nätet tillsammans, innebär det 50–80 stationer i veckan.

– Vi har ju en utrullningstakt som är bland den rappaste vi haft i telekomhistorien, säger hon.

Når nästan alla

Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, säger att nio av tio svenskar i dag har tillgång till 5G via bolagets nät.

– Under 2025 så är planen att vara helt klara med hela den här moderniseringen. Då kommer 90 procent av Sveriges yta och mer än 99,9 procent av befolkningen ha tillgång till 5G.

På Teknikföretagen gläds man åt att utbyggnaden tagit fart, men Patrik Sandgren ser risker i att vi redan tappat innovationskraft.

– Sverige är ett perifert land uppe i norr som inte spelar någon roll på världsmarknaden. Men vi har varit extremt viktiga som utvecklingsland, men det förutsätter ju också att vi ska vara teknikledande, säger han.

Fakta: Femte generationens mobilnät

NMT – Första generationens mobilnät lanseras 1981. En tidig mobiltelefon till bilen kostar då 17 000 kronor (58 000 kronor i dagens penningvärde). 1990 finns en halv miljon abonnenter på nätet.

GSM – Andra generationen lanseras 1992, och gör det möjligt att skicka sms och datatrafik. Sim-kortet dyker upp.

3G – Under början av 2000-talet byggs 3G-nätet ut. 2003 lanseras nätet i Sverige, men det börjar användas brett först 2008 i samband med att Iphone 3G släpps. Med den nya tekniken blir bland annat GPS-funktioner möjliga, liksom att skicka rörliga bilder.

4G – 2009 börjar den fjärde generationens mobilnät att byggas i Sverige. Tekniken gör det möjligt att bland annat strömma video.

5G – 2020 börjar utrullningen av den nuvarande generationen, som förutom högre hastighet utlovar snabbare svarstider och högre kapacitet (att fler prylar kan vara uppkopplade samtidigt).

Källa: Internetstiftelsen

Källa: Gustav Sjöholm/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Telenor

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt