Storbanken: Helt riktigt av Riksbanken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Storbanken: Helt riktigt av Riksbanken

Storbanken:

Riksbankschefen Erik Thedéen öppnar för tre räntesänkningar i år. Beskedet splittrar experterna. – Helt riktigt av Riksbanken, bedömer Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Torsdagens överraskning från Riksbanken är att man nu öppnar för att det kan bli tre räntesänkningar i år – det vill säga en styrränta på 3,00 procent vid årsskiftet.

– Det var lite mer överraskande och man signalerar att man vill gå snabbare fram med räntesänkningar och att det det är hög sannolikhet för en räntesänkning i augusti, säger Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén till TT.

Är oense

Swedbank bedömer att det är 80 procents sannolikhet att det faktiskt blir en ny sänkning i augusti. När det gäller den rätta vägen framåt är dock bankernas experter något oense.

– Vi tänker att det inte är riktigt så bråttom och man (Riksbanken) agerar nu lite snabbare än vad vi tänker är en optimal strategi, säger Claes Måhlén och på lyfter fortsatt risk för inflationsbakslag.

– Det är lite mjukare kommunikation och det var bra. Vi räknar nu med att det blir sänkningar i augusti, november och december. Inflationen är tydligt på väg ned och det finns till och med risk att den blir för låg, säger Mattias Persson.

Delar uppfattningen

Hans kollega på Nordea, Annika Winsth delar också den uppfattningen och ser i nuläget ingen inflationsoro.

– Det finns snarare en risk att inflationen ligger under målet redan i siffrorna för juni.

Varför tror du inte Riksbanken sänker ränta redan nu i så fall?

– Jag tror de gärna ser att centralbankerna i USA och EU indikerar fler sänkningar än de gör i dag. Vi ser en påtaglig försvagning av arbetsmarknaden och om vi dessutom snart har en inflation som är under målet kommer det sätta press på Riksbanken att sänka räntan.

Riksbanken ser nu att inflationen enligt KPIF-måttet ska nå inflationsmålet på 2,0 procent i år från tidigare bedömning på 2,3 procent.

Claes Måhlén lyfter dock att exempelvis den amerikanska inflationen visat sig vara extremt seglivad och en avgörande fråga är hur benägna svenska företag är att höja priserna?

– Vi har sett en normalisering men det finns frågetecken. Sedan är det vad som händer med den svenska kronan, säger han.

Källa: Tobias Österberg/TT, Markus Botsjö/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Handelsbanken

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt