Tidningen: Dags att sälja efter investmentbolagets ”fenomenala resa”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Tidningen: Dags att sälja efter investmentbolagets ”fenomenala resa”

Tidningen:

Investmentbolaget Latour har haft en fenomenal utveckling på börsen, men nu när premien skjutit i höjden är det dags att ta hem vinsten, anser Privata Affärer.

  • Latour har avkastat 172 000 procent sedan 1982.
  • Aktien handlas nu med en premie på 45 procent över bolagets egna värdering.
  • Marcus Fridell rekommenderar att sälja aktien för att ta hem vinsten.

I en analys i Privata Affärer anser tidningens expert Marcus Fridell att det är ett bra läge att ta hem vinsten på Latour. Investmentbolaget, som tillhör familjen Douglas, har haft en otrolig resa på börsen men nu prisar marknaden in för mycket framgång på förhand, anser han.

Historisk avkastning och nuvarande värdering

Aktiekursen ligger nu 45 procent över bolagets egen värdering av portföljen. Detta är en markant uppgång från förra sommaren då premien nästan var eliminerad.

Latours portfölj består till 60 procent av noterade tillgångar, där Assa Abloy, Sweco och Tomra är de största innehaven. Resterande 40 procent är onoterade aktier som Swegon och Hultafors.

Värdering av onoterade innehav

En central fråga i Latours värdering är att sätta ett rimligt marknadsvärde för de onoterade industribolagen. Latour själva värderar dessa till 15,5 gånger rörelseresultatet på rullande 12 månader. För att motivera den nuvarande premien på 45 procent måste marknaden anta en värdering på cirka 30 gånger rörelseresultatet för de onoterade tillgångarna, vilket kan vara alltför optimistiskt, anser tidningen.

Framtida utsikter och rekommendation

Latour har inte återköpt några aktier på flera år och familjen Douglas sålde 11 miljoner aktier i december 2020. Ytterligare försäljningar från familjen Douglas kan inte uteslutas.

Trots Latours potential att skapa fortsatt värdetillväxt görs bedömningen att för mycket framtida framgång är inprisad i aktiekursen. Marcus Fridell rekommenderar därför att sälja Latour-aktien för att ta hem vinsten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Latour

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt