Tidningen ser klippläge i investmentbolaget
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Tidningen ser klippläge i investmentbolaget

Tidningen

Investmentbolaget Linc, som specialiserar sig på den nordiska life science-sektorn, erbjuder i nuläget ett attraktivt köpläge, menar Privata Affärer i en färsk analys. Bolagets tidigare höga premievärdering har minskat, vilket skapar en unik möjlighet för investerare som är intresserade av life science-området men vill undvika de risker som ofta följer med investeringar i små och medelstora forsknings- och läkemedelsföretag.

  • Investmentbolaget Linc har historiskt haft en hög premievärdering men den har nyligen minskat, vilket skapar ett attraktivt köpläge.
  • Bolaget äger aktier i såväl onoterade som noterade företag, vilket minskar riskerna jämfört med att investera i enskilda bolag.
  • Linc har ett starkt ägande, med Bengt Julander som största ägare och Karl Tobieson och Thomas Bergh, tidigare från Medcap, som betydande aktieägare.

En diversifierad portfölj – och stor kassa

Lincs portfölj består av aktier i 14 noterade bolag och ett liknande antal onoterade bolag. Denna diversifiering minskar riskerna jämfört med att investera i enskilda företag, lyfter tidningen.

Största innehavet är life science-företaget Medcap, men portföljen inkluderar också Calliditas, Sedana och Stille. Noterade företag utgör cirka 75 procent av substansvärdet, medan onoterade företag står för cirka 8 procent. Resten utgörs av en kassaposition på över 575 miljoner kr.

Läs mer: Vill du fördjupa dig mer om termer som substansrabatt och -premie? Eller hitta topplistor över de bästa eller största investmentbolagen? Då tipsar vi om vår stora guide Bästa investmentbolagen.

Attraktiv investering – chans till ökande premie

Tidningen lyfter inte minst att det som gör Linc till en attraktiv investering just nu är att bolagets aktie nyligen har handlats till ett pris som ligger mycket nära, och ibland även under, substansvärdet.

Detta är en signifikant förändring från tidigare när premievärderingen var hög, ofta mellan 10-20% och ibland upp till 70%. Detta berodde till stor del på förtroendet för bolaget och dess ledning, samt deras förmåga att investera i spännande projekt och nyemissioner.

"Med detta sagt tycker vi att Linc är värt en köprekommendation. Dels finns goda chanser att premien förr eller senare ökar igen, dels är vi positivt inställda till flera av de stora innehaven i bolagets portfölj. Vi sätter en riktkurs på 75 kr", avslutar tidningen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Linc

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt