Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Affärsvärlden:

Affärsvärlden: Inte uppenbart billigt med fastighetsaktier, Balder, Corem och John Mattson högst belånade

Flertalet av de största fastighetsbolagen handlas till substansrabatter runt 50 procent. Det låter ju som rea. Eller så är det börsen som har rätt? Det frågar sig Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson i en krönika daterad den 5 november där han går igenom 20-talet fastighetsaktier med utgångspunkten att börsen gör rätt som prisar in värdetapp framöver.

Startpunkten är att Affärsvärldens analysredaktion har gått igenom drygt 20 större fastighetsbolags senaste kvartalsrapporter. Alla utom Hufvudstaden och John Mattson har släppt sina delårsrapporter för det tredje kvartalet.

Tidningen har gjort en beräkning av belåningsgraden om förvaltningsfastigheter värderas till börsens implicita värde.

"Snittbelåningen blir då runt 60 procent och tre bolag ligger över 70 procent vilket är alldeles för högt på dagens kreditmarknad. Här räknar vi inte in preferenskapital som belåning vilket man på sätt och vis borde. Klart är att det blir väldigt besvärligt för Balder, Corem och John Mattson om börsen skulle ha rätt om fastighetsvärdena. Eller så är dessa aktier billiga? Eller en kombination av de båda… I andra ändan sticker återigen Hufvudstaden ut som nästan vansinnigt "underbelånat", skriver Peter Benson.

"Inte ens på dessa nedpressade nivåer är det uppenbart billigt med fastighetsaktier", avslutar Benson sin krönika.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt