Kinnevik bör dela ut pengarna från försäljningen av Tele2 - analytiker
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kinnevik bör dela ut pengarna från försäljningen av Tele2 - analytiker

Kinnevik

Igår blev det känt att investmentbolaget Kinnevik säljer hela sitt innehav i teleoperatören Tele2. Idag har analytikerna kommit med sina kommentarer på försäljningen. Både Pareto Securities och Danske Bank tycker bolaget bör dela ut pengar från försäljningen.

Danske Bank har höjt riktkursen för Kinnevik till 114 kronor (110) men betonar att bolaget kan behöva tänka om.

"Försäljningen av Tele2 ökar bara behovet för Kinnevik att ändra sin strategi och återfå en del av marknadens förtroende för sin onoterade investeringsstrategi, något som möjligen har påbörjats", skriver Danske i en analys.

"Vi gör ingen förändring i vår behållrekommendation, då det grundläggande problemet med bristande förtroende från marknaden kvarstår."

Försäljningen av Tele2 ger Kinnevik runt 13 miljarder kronor. Enligt Danske borde investmentbolaget sikta på att dela ut pengar till sina aktieägare med tanke på att bolaget har en kassa om 8 miljarder kronor.

"Eventuellt skulle Kinnevik kunna erbjuda aktieägarna att återinvestera pengarna i Kinnevikaktier genom en rabatterad företrädesemission."

Banken skriver i analysen att det "vi oroar oss för är att Kinnevik kommer att behålla alla eller till och med de flesta av pengarna" för att bland annat investera i olika typer av tillväxtföretag.

På annat håll noteras att Pareto Securities sänker riktkursen för Kinnevik till 150 kronor (155) och upprepar rekommendationen köp.

Enligt Paretos analytiker är Kinnevik på väg att bli en ren tillväxtinvesterare, men att ledningen måste övertyga marknaden om sin nya strategi.

"Marknadens förtroende för strategin är dock lågt, och det finns ett akut behov av att ledningen validerar strategin genom framgångsrika avyttringar från tillväxtportföljen", framgår det av en analys från Pareto.

Även Pareto är inne på att Kinnevik bör dela ut mer pengar till sina aktieägare under 2024 efter att försäljningen ger en stark finansiell position.

Igår steg Kinneviks aktie på börsen och stängde upp 5,4 procent. Idag fortsätter uppgången och aktien har efter drygt en timmes handel stigit 0,2 procent.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Kinnevik

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Kinnevik

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt