Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ökad

Ökad försäljning av spelkonsoler i maj - men elektronikförsäljningen sjönk 4 procent

Försäljningen av spelkonsoler ökade med 39 procent i maj jämfört med samma period året innan. Mobiltelefoner stod för en svagare försäljning och steg med 2 procent. Det visar nya siffror från Elektronikbranschens snabbindex.

"Kul att försäljningen av spelkonsoler kan öka. Återförsäljarna har länge sagt att de skulle kunna sälja fler spelkonsoler om de bara har tillgång och det har bitvis varit svårt att få tag i de här produkterna", säger Pernilla Enebrink, vd för ElektronikBranschen.

Trots de starka siffrorna för spelkonsoler sjönk de totala försäljningssiffrorna för hemelektronik med 4 procent under maj. Störst nedgång stod datorer för som minskade med 38 procent.

För TV-apparater har försäljningen minskat med 7 procent för de fem första månaderna av 2022. För samma period ökade audio med 4 procent, medan spelkonsoler och mobiltelefoner låg stilla i sin utveckling.

"Det är inte förvånande att vi ser en svag minskning av försäljningen med tanke på den ekonomiska situationen för konsumenterna", säger Pernilla Enebrink.

Statistiken över elektronikförsäljningen kan vara relevant för bolag inom sektorn som Cdon, Clas Ohlson, Electra Gruppen och Kjell & Company.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt