Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Oljebolag

Oljebolag är en potentiell hedge i tider av kris - Affärsvärlden

Höga oljepriser, hög geopolitisk risk och en stigande räntebana karaktäriserar starten på 2022. Kanske kan oljebolag fungera som en intressant hedge i dessa tider. I alla fall för den som tror på ett högt pris under en längre period. Affärsvärlden går i en analys på fredagen igenom ett par av världens största aktörer och en handfull nordiska bolag.

Tidningens urval av elva oljebolag handlas i ett genomsnittligt p/e-tal på 8,0 på vinstprognoserna för 2022.

"Putin har gjort att tidigare tveksamma länder nu ser mer intressanta ut, när världens energiberoende länder försöker hitta alternativa spelare för att täcka upp den förlorade produktionen från Ryssland. Plötsligt framstår den geopolitiska risken i Saudis Aramco som låg. Likaså för svensklistade men Omanbaserade Tethys", skriver Affärsvärlden.

"Kanske är det dock bäst att ta det säkra före det osäkra. Ryssland är en geopolitisk risk som har realiserats. Investerare bör inte nödvändigtvis fly till ny geopolitisk risk som ännu inte har materialiserats. I termer av bolag med lägre geopolitisk hittar vi Equinor, Chevron och IPC. Även Aker BP har låg geopolitisk risk men desto högre skattesats", avslutar tidningen sin analys.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt