Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tuff

Tuff start för många börsnykomlingar - Placera

Under fjolåret vräkte det in 163 nya bolag på Stockholmsbörsen, Nasdaq Stockholm, samt andra marknadsplatser i Sverige och de allra flesta har varit dåliga investeringar. Dock finns ett par stora vinnare. Det skriver Placera som gått igenom samtliga nykomlingar från 2021.

Mätt från noteringsdagen är den genomsnittliga kursnedgången 8 procent. Denna hålls dock uppe tack vare många bolag som stigit kraftigt, och mediannedgången ligger istället på 16 procent. Bäst gick det för bolagen som noterades på finrummet Nasdaq Stockholm och sämst gick det för bolagen som noterades på First North.

Nio av bolagen som noterades förra året har stigit över 100 procent sedan noteringsdagen. Denna lista toppas av Wicket Gaming, Spermosens och Wyld Networks, med uppgångar på 265, 201 respektive 192 procent.

Sämsta trion är Nilar International, Goobit Group och Desenio, med nedgångar om 91, 90 respektive 82 procent.

"Att sälja in en spännande tillväxtstory vid en ny notering på en glödhet börs är en sak, att komma tillbaka när det blåser snålare och lämna dåliga besked eller be om mer pengar av investerare som redan ligger back på sin placering är en helt annan sak", avslutar Placera.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.