5 experter tycker till: Så agerar Riksbanken på onsdag – och först då sänkas räntan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

5 experter tycker till: Så agerar Riksbanken på onsdag – och först då sänkas räntan

5

Det råder stor förväntan inför Riksbankens nästa räntebesked som presenteras onsdagen den 27 mars. Marknaden förutser en oförändrad styrränta på 4,0%, men röster höjs om att en sänkning kan vara i sikte. Denna osäkerhet gäller trots att den amerikanska centralbanken Federal Reserve nyligen valde att lämna sin styrränta oförändrad.

  • Marknaden räknar med att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,0%
  • Analytiker antyder att en räntesänkning kan vara på väg senare i år
  • Svensk inflation fortsatte att sjunka i februari, vilket kan påverka Riksbankens beslut

Enligt Morningstar bör inte den amerikanska centralbankens beslut ses som vägledande för Riksbanken, då den amerikanska ekonomin utvecklas annorlunda jämfört med den europeiska och svenska ekonomin.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén menar dock att den amerikanska ekonomin är "mycket viktig" för Sverige, men att Federal Reserves senaste räntebesked inte hade någon större inverkan.

"Det som kommer att påverka Riksbanken är de kommande månadernas inflationsutfall", sade hon.

Chocksänkning från Schweiz – först av länderna i väst att sänka

Under veckan som gick fick vi se att antal viktiga centralbanker bekänna färg, där utöver amerikanska Fed, även engelska BOE och norska Norges Bank valde att att behålla sina räntor oförändrade medan schweiziska centralbanken chockerade marknaden med en sänkning – första centralbanken i väst som nu har börjat sänka räntan.

Utsikter för en räntesänkning – fem aktörer tycker till

Storbankerna är överens om att Riksbanken kommer lämna styrräntan oförändrad vid mars-mötet, men har skilda uppfattningar om när första sänkningen kommer.

Nordea, Swedbank och SEB förväntar sig en första räntesänkning i maj, vilket skulle innebära att Riksbanken sannolikt skulle gå före ECB och Fed. Handelsbanken å andra sidan sticker ut, och tror inte på en räntesänkning förrän i juni.

Som tidigare har rapporterats hos Börskollen argumenterar statliga SBAB för en sänkning redan i maj och ytterligare fyra gånger i år. Den rörliga bolåneräntan väntas sjunka under 4% till januari nästa år och ner mot 3,3% på två års sikt.

"Sverige har utvecklats åt rätt håll vilket talar för fortsatt fallande inflation framöver. Inhemska faktorer i form av ökande arbetslöshet, och – relativt omvärlden – måttliga löneökningar och större räntekänslighet, bör väga tyngre än oron för kronkursen sett till frågan om Riksbanken kan sänka räntan före ECB eller inte", resonerar Robert Boije i en prognos.

Vi på Börskollen följer situationen noga och kommer att hålla er uppdaterade om eventuella förändringar i det ekonomiska klimatet.

Jämförelse: Så hittar du lägst bolåneränta just nu

Tabellen nedan uppdateras löpande och presenteras tillsammans med Compricer som jämför bankernas aktuella bolåneräntor (snitträntor) för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer om villkor samt för att ansöka om lånelöfte eller bolån.

Innehåller annonslänkar.

Vi understryker att räntenivåerna hela tiden uppdateras och du bör klicka dig vidare för att läsa mer om specifika villkor samt ytterligare jämförelse mellan alternativen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt