Aktiespararna granskar Nowonomics och Mangolds relation
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Aktiespararna granskar Nowonomics och Mangolds relation

Aktiespararna

Aktiespararna har granskat relationen mellan Nowonomics och Mangold, och lyfter fram potentiella intressekonflikter. Mangold är en betydande ägare i Nowonomics och har agerat rådgivare i flera emissioner där Nowo Fund Global varit garant.

  • Aktiespararna ifrågasätter intressekonflikter mellan Nowonomics och Mangold.
  • Mangold kontrollerar totalt 21 procent av Nowonomics.
  • Nowo Fund Global har agerat garant i flera emissioner där Mangold varit rådgivare.

Mangolds inflytande i Nowonomics

Mangold är den tredje största ägaren i Nowonomics med ett innehav på 9,5 procent. Per Åhlgren, som är Mangolds största ägare, har ytterligare 12 procent. Tillsammans kontrollerar Mangold-sfären därmed 21 procent av Nowonomics. Dessutom är Mangolds vd Per-Anders Tammerlöv sedan förra månaden styrelseordförande i Nowonomics, vilket ytterligare förstärker Mangolds inflytande.

Garantiuppdrag och intressekonflikter

Aktiespararna har uttryckt oro kring potentiella intressekonflikter, särskilt i de fall där Nowo Fund Global agerat garant och Mangold varit rådgivare. Ett exempel är Imsys, där Nowo Fund Global gick in som garant i november förra året, bara för att se bolaget gå i konkurs i april i år. Andra bolag där Nowo Fund Global haft samma roll inkluderar Peptonic Medical, Elicera Therapeutics, Cortus Energy, Sensodetect och Double Bond Pharma. I alla dessa fall har Mangold varit rådgivare.

I en kommentar från Aktiespararna står det: “Konsekvensen har blivit att Nowo Global Fund blivit ägare i mikrosmå bolag som gått dåligt, och som man normalt inte ser i globalfonder som investerar internationellt och som riktas mot pensionssparare.”

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Kommentar från Nowonomics

Per-Anders Tammerlöv har avböjt att kommentera Aktiespararnas granskning och hänvisat till Nowonomics vd Rutger Selin. Selin förklarar: “Som en del av fondens strategi och diversifiering deltar fonden i emissioner i tillväxtbolag. Som en del av denna strategi ingår även att agera emissionsgarant i case som bedöms som goda att investera i för att på så sätt generera ytterligare avkastning till fondandelsägarna vid investeringen genom den ersättning som erhålls från bolaget för garantiåtagandet.”

Vi på Börskollen fortsätter att bevaka utvecklingen och kommer att rapportera vidare om eventuella nya insikter i denna fråga.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nowonomics

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt