Bankerna sänker bostadsräntan – Ekonomen tipsar: Så får du lägsta räntan idag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Bankerna sänker bostadsräntan – Ekonomen tipsar: Så får du lägsta räntan idag

Bankerna

Efter Riksbankens beslut att sänka styrräntan till 3,75 procent, har Sveriges fyra största banker sänkt bolåneräntan på tremånaderslån med 0,25 procentenheter. Denna sänkning innebär betydande minskningar i räntekostnader för bostadsägare. Enligt marknadens prognoser förväntas Riksbankens styrränta fortsätta sänkas flera gånger det kommande året.

  • Storbankerna sänker bolåneräntan efter Riksbankens räntesänkning.
  • Räntesänkningen innebär stora minskningar i räntekostnader för bostadsägare.
  • Sparekonomen delar med sig av sina bästa tips för att sänka din boränta – och här hittar du lägsta räntan idag.

Storbankerna agerade snabbt efter beslutet från Riksbanken. Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB har alla meddelat att de sänker bolåneräntan på tremånaderslån med 0,25 procentenheter. Dessa räntesänkningar träder i kraft idag den 10 maj, rapporterar Aftonbladet och flera medier.

Storbankernas reaktioner på räntesänkningen

Nordeas nya listränta kommer att vara 5,74 procent, medan Swedbanks sänkning resulterar i en listränta på 5,94 procent. Handelsbanken sätter sin listränta till 5,69 procent.

"Vi följer kontinuerligt utvecklingen och anpassar löpande våra erbjudanden för att vara långsiktigt konkurrenskraftiga", säger Mikael Romert, länschef på Handelsbanken Stockholm.

Också Länsförsäkringar sänker räntan på tremånaderslån med 0,25 procentenheter, vilket resulterar i en listränta på 5,69 procent. Däremot har statliga SBAB ännu inte meddelat några förändringar, men har på sätt och vis redan gått före med sina justeringar; "Vi har i den bemärkelsen gått före det här beskedet från Riksbanken i takt med att räntemarknaden prisat in den här sänkningen", säger Lindmark.

Detta rapporterar Aftonbladet om.

Marknadsprognoser och råd till bostadsägare

Marknaden förutspår att Riksbankens styrränta kommer att sänkas 6-8 gånger under det kommande året, ner till cirka 2,00-2,50 procent. Efter denna sänkning kan det vara läge för bostadsägare att kontakta sin bank för att diskutera sina bolån, argumenterar Christina Sahlberg, sparekonom hos jämförelsesajten Compricer. "Alla kan inte få en superränta. Men det är tydligt att den som är om sig och kring sig – ringer och kräver – faktiskt kan få ned räntan en del."

I tabellen här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Christina delar med sig av sina bästa råd för att få en så bra boränta som möjligt;

  1. Prata med flera banker
  2. Beställ amorteringsunderlag
  3. Vet dina gränser
  4. Använd flera banker
  5. Rörligt eller bundet

"Förhandlingstekniken är att gå till banken och säga "den här räntan får jag hos de här bankerna, vill ni ha mig som kund, kan ni ge mig bättre ränta?" säger Sahlberg.

Läs även: Därför är Sverige bland de första att sänka

Ytterligare tips är att beställa ut amorteringsunderlag från den nuvarande banken, då detta kan tolkas som en signal om att du är på väg att lämna och därför sannolikt höra av sig med ett sockrat erbjudande.

Genom att sänka din belåningsgrad kan du generellt sett också förhandla hårdare med banken, och att du alltid bör jämföra erbjudandet mellan olika banker, men också se till helheten av erbjudandet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt